Румен Овчаров: Скептично съм настроен, че ще открием природен газ в Черно море

"Скептично съм настроен относно вероятността да бъдат открити нови газови находища в Черно море", заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНТ.

"Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) има проблем с независимостта – винаги е имало политическа намеса в работата на регулатора и до момента не е имало случай, когато той да не е под командването на изпълнителната власт", добави той.

Според него работата на регулатора е да балансира интересите на различни групи – потребители, производители и държава. Затова, по думите му, ако иска да бъде независим орган, в състава на ДКЕВР трябва да влязат представители на потребителски групи, работодателски организации, профсъюзи и държава, за да отразява всички интереси.

Той препоръча също да бъде направено така, че да не може да се сменят членовете на ДКЕВР, „когато на някой му скимне”.

Според Овчаров съставът на ДКЕВР трябва да се избира от Народното събрание, но с две трети мнозинство. Тогава регулаторът ще има доста по-голяма степен на независимост, смята бившият енергиен министър.

Той коментира и задлъжнялостта на НЕК. По думите му дългът е започнал да се трупа през последните 5 години, но никой не предприема реални мерки, а само „камуфлажни мероприятия”, като повишаване на сакнциите.

Овчаров заяви още, че „тъжната истина е, че България загуби и „Южен поток”, и АЕЦ „Белене”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес