Президентът Радев: Има политици, които водят война с българската държавност

Осъдиха Петер Мадсен на доживотен затвор за убийството на шведската журналистка Ким Вал

Арест за италианци, опитали да убият фен на “Ливърпул”

Пленер събира фотографи в Шумен

Външният министър на Кипър ще посети Москва на 27 април

Данъчен № 1 на Търново гостува в “Истории от моя живот” Ивайло Здравков разговаря с ученици от СУ "Вела Благоева"

Александър Сиди: В Розино трябва да има полицейски участък, за да спрат циганските безчинства

Каранга загуби майка си

Обвиниха 31-годишен мъж за документна измама и държане на наркотици

Министър Петкова разговаря с протестиращи срещу „Топлофикация“ граждани

Признаването на Косово от страна на Русия е в интерес на Сърбия, заяви Хашим Тачи

Глад за имоти и скок на цените в Шумен Липсват парцели за строеж

Цветан Цветанов: С президента имаме принципни политически различия

Условна присъда и 5000 лева глоба за британец, отглеждал коноп в Търново 20-годишен, спипан с наркотици, се споразумя с прокуратурата

Пролетната сеитба в Търновско приключва до 10 дни

Избраха Георги Дичев за шеф на Камарата на частните съдебни изпълнители

Георги Дичев поема ръководството на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ). Това е решило вчера Общото събрание на организацията. Дичев беше избран категорично за председател на Съвета на КЧСИ със 121 гласа от общо 139, съобщи “Правен свят”.

Законодателни промени, с които да се постигне баланс между правата на длъжници и взискатели, като се запази бързината и ефективността на изпълнителния процес, пълна прозрачност и засилване на контрола върху канторите на частните съдебни изпълнители от страна на КЧСИ са ключовите задачи, които постави в програмата си новият предсседател.

“Законът трябва да остане в основата на нашата професия, защото благодарение на него частното съдебно изпълнение доказа ефективността си. Законът, а не интересът, ще са водещи за частните съдебни изпълнители. Ще се обърнем към корените на реформата преди десет години, когато професията имаше висока подкрепа от бизнеса, държавата и обществото. Ако искаме да се развиваме и да сме полезни на обществото, задължително е всички в гилдията да спазват правилата”, заяви при избирането си новият председател.

Според него частното съдебно изпълнение има сериозни отговорности на регулатор в икономиката, а вече и в социалната сфера и е носител на волята на държавата, което поставя и високи изисквания пред гилдията.

Още през февруари започват проверки във всички кантори на ЧСИ в страната. Целта е КЧСИ да се запознае с реалната картина в началото на мандата, да отправи препоръки при евентуални нередности и да следи за тяхното отстраняване. Контролът ще се засили и от предстоящото въвеждане на електронна система за статистика, мониторинг и контрол, от приемането на нови критерии за оценка на риска и Дисциплинарен кодекс.

КЧСИ ще работи и за незабавно въвеждане на електронните запори, които ще спестят значителни средства на длъжниците. Приоритет за новото ръководството са и други промени в ГПК, които да регламентират образуването на делата по адрес/седалище на длъжника, както и въвеждане на електронни действия по изпълнението – възбрани, търгове и др.

Новото ръководство ще активизира и взаимодействието с държавните инстутиции, съда, бизнес-организациите, банките, Сдружението на общините и синдикатите.

На конференцията вчера Общото събрание на КЧСИ избра и нови ръководни органи – Съвет, Дисциплинарна комисия и Контролен съвет. Съставът на Дисциплинарната комисия беше увеличен от 8 на 12 души, като сред новоизбраните е и доскорошен наказателен съдия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.