Балкански политически клуб: Желев мислеше фундаментално, ще ни липсва

В памет на д-р Желю Желев

В мащабното политическо наследство на внезапно напусналия ни, скъп на всички президент Желев, държавен глава на България между 1990 и 1997 г. специално място се пада на инициативата Балкански политически клуб.

Основан от него през 2001 г. заедно с най-ярките фигури, оформяли политическия облик на страните от Югоизточна Европа през 90-те години на миналия век, Балканският политически клуб стана авторитетна платформа за обсъждане на стратегически идеи за бъдещето на региона.

Въпросите на етническия мир, културата на диалога, сигурността, инфраструктурата, отношенията с Европейския съюз на Запад и страните от Черноморската икономическа зона на Изток бяха предмет на обсъждане на повече от дванадесет конференции, които събираха държавни мъже, отговорни политици, дипломати, учени, политолози, журналисти около Кръглата маса. Не е трудно да открием влиянието на пионерските обсъждания в много инициативи, които поемаха по-късно пътя на практическите реализации.

Президентът Желев мислеше фундаментално и умееше да поставя пред колегите си важните проблеми. Радваше се на умните, обосновани и благородни идеи, даваше възможност за широко участие, държеше конференциите да се провеждат последователно във всички страни от региона така, че обществеността навсякъде да се почувства заангажирана.

Много ще ни липсва!
Фондация ”Балкански политически клуб”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини