Пророците и лъжепророците

Пророците са особени фигури в Стария завет. Мъже и жени - убедени, че имат свръхестествен дар да бъдат посланици на Бога.

Самата дума пророк (prophetis) е от гръцки произход. С нея са наричали говорещите от името на бог Яхве (или Йехова). Тя е превод от еврейската дума “ноби”, значеща същото, но с един оттенък: пророците “ноби” са произнасяли думите на Бога в екстаз. А в еврейския текст на Стария завет има и гадател (провидеец), също Божи човек.

Какво правеха тоталитарните религии в ХХ век? Обожествяването на водачите им означаваше постигната безпределна власт, но и превръщаше велможите им в пророци. С правото на абсолютната безусловност на думите им в името на “майн фюрера” или на “вожда и учителя”. По този начин обожествяванията на ХХ век доближиха модерния свят до Стария завет. Защото старозаветните пророци са провидейци в състояние на екстаз (като езическите шамани), но и защитници на култа към Яхве, прозорливи политици, разобличители на социалната несправедливост и тълкуватели на миналото.

Значи първото условие да има пророци е да има нещо, от чието име те да говорят.

Ако няма Бог

то може да бъде Преходът и Демокрацията. Новобългарските пророци така и се явиха. Като вестители на Демокрацията, сияйни същества в светлината . Които ще извършат прехода в Нейно име.

И старозаветните пророци са се явили при преход: между пустинен и уседнал живот. Или с друго означение: в края на управлението на съдиите. То започва в ХІІІ век пр.н.е., когато съдията Гедеон освобождава израелтяните от мадианитяните. Българските лъжепророци се явиха по времето на съдиите, освободили се от опеката на Партията. И пълнещи затворите с дребна риба. Щото лъжепророците бяха открили начина да не ги съдят: тях и едрите риби.

Една от Книгите на Пророците в Стария завет покровителства съдиите така: като нямало силна царска власт, защитата на еврейските племена извършвали избраните от Яхве герои - съдиите. Българският народ постъпи по-мъдро: реши да има освен съдийска и царска власт. Но поради невъзможност (показва историята) двете да са едновременно, префасонира царската на изпълнителна. И сполучи. Като прибави нова Сполука към предишните.

Други оценяват по-различно времето на съдиите: “Нямало цар на Израел в тези дни; всеки правел това, което му се струвало справедливо.” Досещате се какво. И нашето лъжепророческо време минава така. На едни им се виждаше, че преди икономиката е управлявана несправедливо. За да дойдат по-справедливи времена, те приватизираха заводите, а с тях и хотели, и лъскави жилища. На други пък държавата изглеждаше лоша. Затова първите пророчески походи бяха срещу нея. В действителност гледаха да вземат управлението, за да стане по-справедливо. И то стана. За преборилите се “мъжки” за своята справедливост.

Библията е словоохотлива за появата на старозаветните пророци. И за произхода им - според древноеврейските традиции пророкът е в родствена връзка с цар Давид. А ние гадаем как са се появили лъжепророците. Оформи се изненадващ консенсус между народ, журналисти и други праведници: дошли били лъжепророците от нищото. Как ще е от нищото! Библейското обяснение, страхливо подмятано:

от Хаоса се родиха

- изглежда по-убедително. Но в ХХІ век човек трябва да се обръща към науката. А тя сочи най-модерните клонове в явяването Им: едни се пръкнаха с пъпкуване (виж Любо Пъпката и сие); други - по метода на станишкуването (чрез предаване на ДНК и други работи); трети - с просто бабуване (пак генетични технологии, но западни - виж Мозер); а немалобройна група - направо чрез полудяване (не смея да давам примери, защото непосочените ще ми се обидят). А НДСВ предложиха не умението, а моме-нието. Красив метод. Забравих - още и с клониране. В тая област сме изостанили много, нашето клониране не е като при овцата Доли. При нас образуванията се разпадат на клонове. Примерно: от центристка партия изникват нови - дясна с ляв уклон и лява с дясно мислене. То това по-правилно е да го наричаме: кланиране. Щото в клана е истината. Която не допусна на мегдана дертлиев-ането, създаващо много дертове на лъжепророците.

В Стария завет пророците се институционализирали. В началото групово служат и служат на групите: с ритуали, с танци и с речи от името на Яхве. Докато властта ги взела насериозно. Ползвали ги като провидейци, но и за съвети по същностни проблеми на племето. Така в сянката на съветничеството те получават реална власт. Тогава се появяват старозаветните лъжепророци - защото давали лъжливи съвети и служели на чуждия бог Ваал.

Нашите лъжепророци започнаха като аматьори или като професионалисти от ниските етажи. Буйно заеха позиции, но някак срамежливо каканижеха “пророчествата” си. Първата им грижа беше да дискредитират старото лъжепророчество, за да настанят уж вярата и с нея - нови лъжепророчества. И по невнимание или по предначертание обезцениха всичко: и история, и построено, и морал. И човешкия живот обезцениха. Обезцененото с думи после купиха евтино. А обезценените заради това морал и човешки живот десетилетия ще си връщат цената. За съжаление противно на Стария завет лъжепророците станаха властта у нас. Нямаше кой да ги разгонва. Нещо повече - желани биваха. Защо - не ми е дадено да знам. Озверен на себе си, на минало и бъдеще, народът се опомни чак щом влезе в капана на безсилието и страха. И - властта у нас е осъществено пророчество на лъжепророци. А и служене на чужд бог.

Не  лесно на всяка лъжепророческа власт. Едно време, като стигнеше до неизпълнено проричане, властта ни караше да го забравим, като бързо съчиняваше ново. И така от пророчество на пророчество си отживя. И заряза всичко. Наследниците лъжепророци дават обяснения. Винаги обяснителни. Или пък залагат на сигурни, проверени пророчества: НАТО, Европейски съюз. И пак му вярваме на лъжепророка му ниеден.

Когато паднал

Израел

под робство, другата еврейска държава - Юдея, взема мерки срещу кризата сред народ и пророци. Изходът бил утвърждаването на Яхве като едничък бог, макар че според Завета наредил да покорят грешния Израел. Като падна българският народ под властта на лъжепророците, те взеха да му говорят: недоимъкът ти се дължи на изгубената вяра в Демокрацията. Наглост върховна, защото няма как народът (демосът) да не вярва в това, на което име и същност е дал. Демокрация. Той не е спрял с вярата си към нея. Но е свикнал да я нарича с думата, в която се кълне - Справедливост. И няма как да вярва на ония, които, щом се доберат до власт, забравят, че са гости временни. И мислят, че народът им е временно на гости. И като го гостят с лъжепророческа порция, ще го отпратят. Но не по живо-здраво, ами на умряло да писне.

Старозаветните пророци проповядвали, че Яхве е обещал щастие на избрания народ. Но го дава чрез помазаника - месията. Първоначалната задача на месията е освобождаването на народа от робство и връщането му в родината. И у нас лъжепророците опряха до месиите. И не спряха с провъзгласяването им. А младите от народа ни продължават да тичат по света без родина и подир трохите на цивилизацията.

Лесно е при разпознати лъжепророци. Големият въпрос е как навреме да ги разпознаем. Опитаха българите на принципа: дай им власт, па им виж акъла. И солена му излезе наивността. Сега започна друго: не им давай власт. И се оказа, че колкото п нямат власт, толкова повече проговарят истината. Замълчаваната.

Още нещо за разпознаването ще кажа. Другото го търсете в Свещената и в свещените книги. В някои евангелия има разказ как един от книжниците попитал Исус коя е главната заповед. Исус цитирал молитвата на мъжете евреи и назовал като първа: любовта към Бога. След което се позовавал на законите на Мойсей: “Втората  е подобна: възлюби твоя ближен като самия себе си, на тези две заповеди се гради целият закон и пророците.” Ето как ще ги познаем. Който обича така ближния, няма за какво да го учиш с: Почитай баща си и майка си. Не убивай. Не си прави кумир… Не пожелавай… нищо, което е на ближния ти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура