Петко Бочаров към Стоянка Мутафова: Да почистим българския език от замърсители

95-годишният Петко Бочаров разговаря с 93-годишната Стоянка Мутафова за трите Българии, в които са живели, за политиката и бъдещето. Това се случи в предаването "120 минути" по bTV.

"Искам да ти предложа ние с теб да станем инициатори на почистване на българския език от замърсители", каза Бочаров. От какво?, не чу Стояна. "От замърсители!", провикна се журналистът. "Трябва. Какво е това? Няма кой, няма кого. Казва се: кого търсите, а не кой търсите. Има падежи", съгласи се Мутафова. "Предлагам да изхвърлим думата предпоставка, на какъв език е това. И потребител. Някой ще каже голяма работа, това са дребни неща....", каза Петко Бочаров, но актрисата довърши: "...които мърсят езика".

"Интересуваш ли се от политика?", попита журналистът. "Средна работа, но съм любопитна. Айде кажи ми, какво ще стане тепърва", отвърна Стоянка. "Аааа това не мога да кажа, но живеем в изключително опасен период. Няма да пламне света, защото силите са много неравностойни", заключи Петко Бочаров.

"А моята дъщеря беше женена за грък. Докато се отървем от него..., научи български, хвана се с едни мошеници. Ако може тъщата едно "пецатце" да уреди", разказа още Мутафова.

"За мен най-хубавата България е сега! Младините са си младини, но сега има хоризонт. Да престанем да се хвалим, че сме най-бедната страна", каза още Бочаров.

"За мен България винаги си е била най-хубава. Ожених се в Прага, но носталгията ме разведе. Тръгнах си доста наскърбена от България, хвърлих камък зад гърба си и казах, че никога няма да се върна. Не допусках, че мога да се разболея от носталгия. Там имах успех, тръгна ми много хубаво", завърши Мутафова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини