Спешно търсим Русия за ремонт на изтребителите

До дни представители на руската компания РСК „МиГ” ще пристигнат в България, за да започнат преговори с Министерството на отбраната за ремонта и поддръжката на българските изтребители МиГ-29, научи „Труд”.

Опциите за възстановяване на двигателите на машините са няколко - спешно осем броя, а след това може още толкова. Все още е рано да се говори за конкретната сума по договора. Цената на ремонта на един двигател е около 2 млн. лв. Те задължително ще бъдат изнесени за ремонт в Русия. По предварителни изчисления сумата по договора няма да е по малко от 30 млн. лв., смятат експерти от МО.

Командващият на българските ВВС ген.-майор Румен Радев обяви, че има реална опасност до 1 май да останем с два годни изтребителя, които да могат да извършват охрана на въздушното ни пространство. За периода 2009-2011 г. армията ни не е правила никакви разходи за поддръжка. През 2012 г. и 2013 г. са поръчани резервни части и ремонти на блокове, като с тях за 6 години - от 2009-2014 година по договори с РСК-„МиГ” българското МО е изразходвало около 14 млн. евро за поддръжка на изтребителите, като в тази сума не се включва ремонтът на 8-те двигателя. Така, разбито по години, за цялостната поддръжка на всички самолети МиГ-29 се получава сума малко над 2 млн. евро годишно.

Военният министър Николай Ненчев обяви вече, че армията ни не спира да търси вариант за придобиване на нов изтребител, но докато това стане, ще трябва да се поддържа и наличната ни руска техника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия