Бандити идват с влакове да грабят в София

Все по-често полицаите хващат бандити от провинцията, които атакуват в столицата. Сутрин те се качват на влакове от родните си места и пристигат на софийската Централна жп гара. Нахвърлят се върху беззащитни жени. За няколко часа правят по два-три удара и се качват пак на влака, за  да се приберат по домовете си.
Те са брутални. Нападат в гръб, удрят, мълниеносно грабват чанта, късат уши заради обеци и изчезват.

Уличните грабители са кошмар преди всичко за жените, прибиращи се по тъмно от работа. Ударите им са за секунди, но психическата и физическата травма за жертвата остава  за цял живот.

976 грабежа са извършени в София през миналата година, сочи статистиката на СДВР. От тях разкритите са 359. През 2013 г. бандитите са нападнали 1317 пъти. Само миналия понеделник столичните криминалисти заловиха петима апаши, които имат зад гърба си над 30 удара.

„Спадът в броя на извършените грабежи се дължи на това, че доста хора от основните групи бяха заловени, а други бяха пратени в затвора. Отделно на уязвими места бяха проведени полицейски акции”, каза шефът на сектор „Грабежи” в СДВР Калин Ленков.
Въпреки че броят на уличните нападения е намалял, рязко е паднала възрастовата граница на извършителите, отчитат полицаите. В арестите вече попадали 14-годишни момчета. Допреди две-три години извършителите били между 17 и 30 години. „Това се дължи на зачестилите случаи с насила взети мобилни телефони в училищата”, обясниха криминалисти. Но имало и деца, които безскрупулно бият жени и късат обеци от ушите им по улиците.

През миналата година с белезници са оковани общо 319 бандити.  Жените сред тях са много малко. Едва 22 дами са попадали в арестите заради грабежи. Повечето от тях се използвали от бандитите за прикритие - правели се на влюбени и така не привличали внимание, казаха полицаи. Все пак само преди дни криминалистите задържали дама, която нападнала денонощен магазин с пистолет в ръка. При ареста й се оказало, че съвсем наскоро излязла от затвора и веднага се върнала към стария си занаят. „За последните 7-8 години не съм имал такъв  случай – сама жена да извърши грабеж”, каза Калин Ленков.

„Ловните полета” на уличните бандити били най-често тъмни спирки на градския транспорт, край метрото, както и в неосветените пространства между жилищни блокове и паркове. Нападали предимно между 18 ч и 22-23 ч. Не били рядкост случаите, когато атакували във входове на кооперации или пък в асансьори, казаха полицаи. Често набелязвали жертви, докато пътували в автобусите. Вземали на мушка пътнички с повече бижута, които се движат сами. Тихо ги проследявали до тъмно място, където светкавично атакували.

Доскоро грабителите се движели в групи по двама-трима. Но вече започвали да действат единично заради страх, че някой от аверите им може да ги издаде.

Нападали почти винаги в гръб. Така ограбените не виждали лицата им и трудно после можели да помогнат на полицията в разпознаването им. Използвали качулки и шапки, слагали и маски. От задигнатите чанти апашите вземали предимно пари и ценности. „Грабителите вече почти не посягат на телефони, защото разбраха, че по тях могат да бъдат проследени и бързо да бъдат задържани”, разкри Калин Ленков. Според него нападенията били различни според сезоните. През зимата най-често се задигали чанти, тъй като облеклото пречело да се види какви бижута имат жертвите. През лятото пък  се  късали ланци и обеци.

 

Най-опасно в „Люлин“ и край Централната жп гара

Грабителите атакуват най-често в квартал „Люлин” и в района на Централната жп гара, показва статистиката на СДВР.  Бандитите дебнат и в района на бул. „Сливница”, особено край Лъвов мост. Там вечер е сборище на криминални типове. В кварталите „Надежда” и „Толстой” също има регистрирани повече нападения. Не са единични случаите на откъснати обеци и в района на улица „Пиротска”, както и в Западен парк и парка „Св. св. Петър и Павел” в „Разсадника”. Според полицаи най-често грабежите се извършват в районите, край които има ромски махали. През 2013 г. има нарастване и на нападенията, извършени от бежанци в района на бул. „Мария Луиза”. Но след като алжирецът Селахедин бин Аладин наръга момиче, полицията взе допълнителни мерки и престъпленията рязко намалели.

 

Кой ни напада


Уличните грабители са предимно хора с много нисък социален статус - безработни, неграмотни, наркомани, коментират криминалисти. Те предпочитали да припечелят някой лев, като пребият жена, отколкото да се хванат на работа. Редки били случаите, когато интелигентен и образован човек се захващал с грабежи. Понякога такива хора прибягвали до нападенията от безизходица. 51-годишен мъж през 2012 г. за пет месеца ограбил девет аптеки. При ареста обяснил, че парите били жизнено необходими за съпругата му, която била болна от рак.

 

Мними полицаи удрят офиси


Зад големите удари в банкови клонове и фирмени офиси стоели предимно закоравели престъпници. Най-често те били на възраст между 30 и 40 години, с авторитет сред престъпните среди и с присъди зад гърба си, казаха криминалисти. Те се заемали да атакуват само след предварителна и добре проверена информация, че ще приберат голяма плячка. За ударите си се снабдявали с техники за заглушаване на сигнално-охранителни уреди и за подслушване на полицейски честоти. Самите те неведнъж се представяли за униформени или цивилни ченгета.

През последните една-две години в София нямало банди, които да са специализирани само във въоръжени грабежи, разкриха криминалисти. Според тях част от членовете на групата се занимавала с домови кражби, други задигали автомобили, трети – с измами. Събирали се, когато се получи информация за много пари на едно място. Всеки един от участниците в бандата бил предварително и внимателно проучван. Не били  рядкост и случаите, когато единаци грабят въоръжени.

Общо 59 са въоръжените нападения през 2014 г. в София. От тях разкритите са 27. През януари бе спипан бандит, който за около година извършил 15 грабежа в цяла София. Димитър Александров-Кашкавала дебнел предимно дистрибутори на храни и лекарства край обществени сгради. В повечето случаи се представял за полицай. Качвал се в микробусите при жертвите си и започвал да ги разпитва - защо продавате на моя територия, защо не сте ме уведомили. После вадил нож и искал оборотните им пари. Общата стойност на плячката му е около 30 000 лева. До края на 2013 г. Кашкавала бил в затвора заради грабежи. След като излязъл, извършил 11 нападения. Полицаите го арестували, но съдът го пуснал, за да се лекува. Щом се озовал на свобода, той отново започнал да граби. Докато не бил задържан втори път. В момента той е в ареста.
През юли м.г. бе разбита и група, оглавявана от бандити с прякори Дебелия и Каската, която била специализирана в нападения на златарски магазини. При обиските полицаите открили задигнати часовници, бижута, скъпоценни камъни и пари. През миналата година криминалистите заловиха и трима мъже, които отмъкнаха няколко хиляди лева от инкасо в „Младост”. Те издебнали касиерка на частна фирма, която носела пеша парите в две чанти. Заплашили я с пистолет, напръскали я със спрей и взели оборота. Заради тези случаи сектор „Грабежи” в СДВР получи награда „Полицай на годината”.

 

Как да се предпазим

Към фирмите:

- Не оставяйте големи суми да нощуват в офис или търговски обект дори да са заключени в метална каса.
- Ако използвате услугите на трезор, променяйте маршрута, по който отивате да оставяте или да вземате пари и ценности от него.
- При големи обороти осигурете извозване на суми няколко пъти на ден с кола инкасо и специализирана охрана.
- Ако ви предстои плащане на клиент или по договор, което не е по банков път, не споделяйте тази информация.
- В банковите клонове паникбутоните винаги трябва да са близо до охранителя.
- Камерите в офисите трябва да са с хубава резолюция.
- Когато се борави с големи суми, е хубаво офисът да се затвори за кратко за клиенти. 
 

Към гражданите:

- Носете пари на малки суми в различни джобове.
- Не дръжте портмоне в дамската чанта или в задния джоб на панталона.
- Когато плащате, не показвайте колко пари носите. На касите използвайте банкови карти.
- При теглене на пари се оглеждайте за съмнителни типове.
- Заобикаляйте празните подлези, дворове, преките пътеки, тъмни и безлюдни места. Ако пътят ви минава оттам, осигурете си близък, който да ви изпрати или да ви посрещне.
- Вечер вървете само по осветени места.
- При влизане във входа и при излизане от апартамента се оглеждайте дали някой непознат не е на площадката или стълбището. Не влизайте с непознат в асансьора.
- Често се напада при влизане в апартамента, когато сте заети да извадите ключовете и отваряте вратата. Затова отключвайте само когато сте сигурни, че сте сами на площадката.
- Не излагайте на показ скъпи бижута.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право