Роботи написаха 3000 статии за Асошиейтед Прес

Роботите на информационна агенция Associated Press са написали около 3000 статии само за последните три месеца, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

Системата се използва едва от шест месеца, а агенцията вече планира да увеличи още повече броя на статиите, които се пишат от роботи.

Само за последните три месеца увеличението на статиите, писани от роботи, е 10 пъти. Засега роботите пишат предимно статии, свързани с финансовите резултати на различни компании. Те следват предварително зададен шаблон, разработен от компанията Automated Insights. В края на всеки такъв материал има надпис, че той е създаден автоматично генериран от системата.

Роботите могат да генерират до 2000 статии на секунда, ако това се налага, казва Джеймс Котечки, мениджър на връзки с обществеността на Automated Insights пред онлайн изданието The Verge.

Платформатасе казва Wordsmith и се използва и от други компании. Сред тях са Allstate, Comcast и Yahoo. Всички те разчитат на роботите за писане на различни материали.

От Associated Press коментират, че от тези 3000 статии само 120 са били докоснати от човек. Обикновено за добавяне на нова информация. 180 пък са били наблюдавани, за да се прецени дали има необходимост от допълнителен материал.

В агенцията са убедени, че роботите не застрашават работните места на журналистите, а ще им помагат, като ги освободят от писането на рутинни материали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии