Бойко Борисов: България намали външния си дълг с 2,3 милиарда лева

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бивш съдия и срещу адвокат

Търгове ще определят нивата на рентите за земеделска земя Компанията за управление на земя "Агрион" отдава парцелите чрез тайно наддаване

Ротрианци дариха автомобил на социален дом в Свищовско

Тимуровци с акция в помощ на самотна майка от Горна Оряховица

Пожарникари спасиха щъркелово яйце в Балкана

Свищовлия ще отговаря за зверски побой на съгражданин

Заловиха апаш, разиграл нова измама – „пратка за кмета”

Сотир Цацаров: Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран, постигнахме консенсус със САЩ

Пощаджия осъден на 6 години затвор за кражба на влогове

Задигнаха 100 000 лева от банкомат

Повдигнаха обвинение на мъж за лъжесвидетелстване

Полицията с мерки за опазване на земеделската продукция в Търновско

Протест на метеоролозите от БАН заради бюджетната субсидия за 2018 г.

Владимир Путин: Някои страни използват военна сила, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН

Умъртвяват домашните птици в село Константиново заради птичия грип

Българската агенция по безопасност на храните въведе извънредни мерки за сигурност във връзка с първичното огнище на птичи грип (H5N1) в с. Константиново, област Бургас.

Мерките имат за цел да не допуснат разпространението на вируса сред домашни птици, съобщиха от министерството на земеделието.

Въвеждат се 3-километрова предпазна зона около огнището и 10-километрова наблюдавана зона. Предпазната зона обхваща с. Констатиново, а в наблюдаваната зона влизат следните населени места: от община Бургас – гр. Бургас, кв. Меден Рудник и кв. Горно Езерово, както и селата Върли Бряг и Димчево; от община Камено – с. Черни връх, с. Полски извор и с. Ливада; от община Средец – с. Драчево и Дебелт и от община Созопол – с. Присад.

В с. Константиново ще бъдат умъртвени по хуманен начин всички домашни птици, които попадат в обявената 3-километрова предпазна зона. Предстои преброяване, регистрация и клинични прегледи на птиците в предпазната и наблюдаваната зона от страна служителите на Агенцията. От страна на Областната дирекция по безопасност на храните следва да унищожат чрез загробване всички птичи продукти. Помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в населеното място е необходимо да се почистват механично и да бъдат дезинфекцирани неколкократно.

Въвеждат се следните мерки за сигурност в двете зони:

Забрана на търговията и придвижването в и от предпазната и наблюдаваната зона на домашни и диви птици, техните яйца за люпене, както и всички продукти от птици.

Забранява се и търговията и придвижването на продукти от див пернат дивеч, предназначени за консумация от хора, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас;

Не се допуска изнасянето на тор, течна екскрементна смес и торова постеля;

Всички транспортни средства, които влизат или излизат от животновъдните обекти, в които се отглеждат птици, следва да се дезинфекцират.

От страна на Областните дирекции по безопасност на храните призоват:

Собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат птици само за лични нужди, да не допускат излизането им извън дворовете и обектите;

Да съхраняват в закрити помещения фуражите за изхранване;

Да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други домашни птици от кокошевия вид.

За ограничаване разпространението на заболяването в страната се въвеждат още следните мерки:

Забранява се провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в цялата страна;

Забранява се достъпът на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици;

Привеждане в изправност на дезинфекционната техника;

Не се допуска лов на пернат дивеч на територията на областите Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Разград, Русе и Сливен.

Собствениците на животни да наблюдават здравословното състояние на отглежданите птици и при промяна или смъртност да уведомят незабавно ветеринарния си лекар или кмета на населеното място. Сигнали могат да се подават на денонощния телефон на Българската агенция по безопасност на храните – 0700 122 99.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.