На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Умъртвяват домашните птици в село Константиново заради птичия грип

Българската агенция по безопасност на храните въведе извънредни мерки за сигурност във връзка с първичното огнище на птичи грип (H5N1) в с. Константиново, област Бургас.

Мерките имат за цел да не допуснат разпространението на вируса сред домашни птици, съобщиха от министерството на земеделието.

Въвеждат се 3-километрова предпазна зона около огнището и 10-километрова наблюдавана зона. Предпазната зона обхваща с. Констатиново, а в наблюдаваната зона влизат следните населени места: от община Бургас – гр. Бургас, кв. Меден Рудник и кв. Горно Езерово, както и селата Върли Бряг и Димчево; от община Камено – с. Черни връх, с. Полски извор и с. Ливада; от община Средец – с. Драчево и Дебелт и от община Созопол – с. Присад.

В с. Константиново ще бъдат умъртвени по хуманен начин всички домашни птици, които попадат в обявената 3-километрова предпазна зона. Предстои преброяване, регистрация и клинични прегледи на птиците в предпазната и наблюдаваната зона от страна служителите на Агенцията. От страна на Областната дирекция по безопасност на храните следва да унищожат чрез загробване всички птичи продукти. Помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в населеното място е необходимо да се почистват механично и да бъдат дезинфекцирани неколкократно.

Въвеждат се следните мерки за сигурност в двете зони:

Забрана на търговията и придвижването в и от предпазната и наблюдаваната зона на домашни и диви птици, техните яйца за люпене, както и всички продукти от птици.

Забранява се и търговията и придвижването на продукти от див пернат дивеч, предназначени за консумация от хора, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас;

Не се допуска изнасянето на тор, течна екскрементна смес и торова постеля;

Всички транспортни средства, които влизат или излизат от животновъдните обекти, в които се отглеждат птици, следва да се дезинфекцират.

От страна на Областните дирекции по безопасност на храните призоват:

Собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат птици само за лични нужди, да не допускат излизането им извън дворовете и обектите;

Да съхраняват в закрити помещения фуражите за изхранване;

Да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други домашни птици от кокошевия вид.

За ограничаване разпространението на заболяването в страната се въвеждат още следните мерки:

Забранява се провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в цялата страна;

Забранява се достъпът на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици;

Привеждане в изправност на дезинфекционната техника;

Не се допуска лов на пернат дивеч на територията на областите Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Разград, Русе и Сливен.

Собствениците на животни да наблюдават здравословното състояние на отглежданите птици и при промяна или смъртност да уведомят незабавно ветеринарния си лекар или кмета на населеното място. Сигнали могат да се подават на денонощния телефон на Българската агенция по безопасност на храните – 0700 122 99.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.