Говори кметът на община Попово д-р Людмил Веселинов: Откъде 719 680 лв., за да спрем наводненията?

България няма да се оправи, докато всички власти - и централни, и местни, не спрат да си прехвърлят едни на други проблемите и не започнат да действат в партньорство, за да ги решават и хората да разберат, че има държава. Това казва градоначалникът на Попово д-р Людмил Веселинов, който е най-дългогодишният кмет у нас от демокрацията насам - вече 6 мандата.

"Българите сме майстори на това да бягаме от отговорност и да търсим вината в друг. Така става и с болната тема за катаклизмите и наводненията, които, за съжаление, вземат и човешки жертви", дава пример управникът. През всичките тези години му тежи, че не може да спре водните талази, които заливат село Априлово и землищата на близките Светлен, Кардам и други. Само за миналата година наводненията бяха три. А сега и 2015 г. започва с такива тревоги.

"Превенцията е празна дума, а се търси отговорност от кметовете, които трябва да поддържат коритата в рамките на населените места, без да имат стотинка за това. Направихме оценка на нуждата от превантивни дейности и сметнахме, че са ни необходими 719 680 лв., за да почистим коритата в селата. Сумата беше потвърдена и от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, а в бюджета ни няма такави пари. Вадим малки средства и наемаме хора на граждански договор, за да обезопасяваме селата", разказва кметът.

В Попово м.г. разчистиха дерето в с. Дриново и при приливната вълна през ноември местните хора спаха спокойни. Тази година ще продължат да търсят начини за почистване и в други застрашени населени места. Проблемът с Априлово обаче остава. "В този район има огромен водосбор. Някога, преди демокрацията, се е планирало да се направи язовир, който да улавя големите води и те да не се изливат в река Черни Лом. Такъв не е построен и към днешна дата вече говорим за скъпо и невъзможно съоръжение. Водата от деретата продължава да се излива в реката и да наводнява и Априлово, и следващите землища", казва Веселинов.

В района има проблем и с язовир "Росина", който е на територията на община Търговище, но стената е в тази на Попово. Съоръжението е продадено на частна фирма за рибовъдни цели и стопаните му нямат интерес да държат ниски нива. "Става така, че съоръжение, което е имало за цел да спира водите, сега става опасно за хората в ниското в Априлово. Когато се вдигне нивото и почнат да източват или прелива, долу наводнява. Който го е продал, явно не е мислил за последиците. И пак опираме до липсата на синхрон и обща мисъл в институциите", не спестява кметът.

Към този проблем се добавя и липсата на превантивни дейности от страна на държавата за неурбанизираните територии, дава друг пример Веселинов. Там почистване на дерета, разширяване на корита и други не са правени от години. "Като стане наводнение, първо търсят отговорност от кметовете и никой не ни пита докъде ни стигат силите, има ли пари и дали въобще е възможно да ги извадим при действащата бюджетна дисциплина", разсъждава поповският кмет.

Преди години общината отчужди някои от имотите край реката в Априлово и премести стопаните им в къщи по високото. Други обаче отказаха да напуснат домовете си. В селото изградиха система за бърза реакция. Виждайки обилен дъжд и вдигане на нивото на реката, те пускат сирената и евакуират хора и животни часове преди бедата. Така чакат вълната да се дръпне и да си влязат у дома, за да чистят тиня и кал и да плачат над поредната съсипия.

"Докога така? Крайно време е всяка община да оцени къде трябва да се обезопасява превантивно. Същото да правят и "Напоителни системи", и другите държавни служби, за да почне поетапно разчистване. Призовавам да спрем да говорим за бедите, когато вече са ни потопили, а да се борим с тях превантивно. Иначе хората с право ще казват, че държава няма", категоричен е кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони