На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

За втора вечер абитуриентите в Благоевград показаха стил и красота на червения килим

ДКЕВР няма да отнеме лиценза на Енерго Про

Не е налице толкова тежко нарушение така, че да се отнема лиценза на “Енерго Про” заради двойните фактури. Това заяви на пресконференция председателят на ДКЕВР Светла Тодорова, предаде БГНЕС.

Тодорова коментира, че отнемането на лиценз е най-тежко наказание и се прилага в случаите, когато с действието и дружеството е нарушило сигурността на снабдяване или при системно нарушение на Закона за енергетиката или на други актове.

Тодорова даде специална пресконференция, за да разясни какво е предприела ДКЕВР по повод на сигнали за нарушения от “Енерго Про” – мрежи и снабдяване. Тя заяви, че е назначена проверка по документи за “Енерго Про”, изисквани са планираните графици за отчитане на потреблението и реалните графици, по които е направено отчитането през декември и януари, както и постъпили жалби във връзка с това отчитане, заедно с фактурите на потребителите, които са представили жалби. Получена е информация от дружеството, както и обяснение, защо, според тях това се е случило. Тодорова заяви, че е съставен констативен протокол от длъжностните лица, извършили проверката, който ще бъде връчен на дружеството утре сутрин.

След проверката, според Тодорова, няма нарушения, относно периода на отчитане, който е определен като максимален в размер на 31 дни, но не е ясно защо е предприет вторият отчет още в началото на годината – през януари. Дружеството обяснява, че за да не се разместват датите за отчитане на потребители се е наложило това да стане през януари, но за което няма доказателства, че било нужно да е точно в този месец, каза председателят на ДКЕВР.

Друго установено нарушение е, че потребителите не са били своевременно уведомени за това извънредно отчитане. В резултат на извършените действия на дружеството се оказа, че някои потребителите трябва да заплатят две сметки в един и същи срок, което прави заплащане на ел. енергия за период по-дълъг от 31 дни, уточни Тодорова.

Тя поясни и какво следва от тук-нататък. Според Закона за енергетиката длъжностните лица могат да дават задължителни предписания, които се правят в протокола и не е направено. Друга възможна стъпка е да се състави принудителна административна мярка, която се взима с решение на ДКЕВР, и в която се дават задължителни указания на дружеството. Другият вариант е да се съставят актове за установяване на административни нарушения, които ако биват съставени следват наказателни постановления.

Председателят на комисията разясни, че ако се съставят глоби, те могат да започнат от 20 000 лв. до 1 млн. лв. за всяко наказателно постановление. Жалбите за “Енерго Про” до момента са 14. Направена е проверка и на останалите две дружества-ЧЕЗ и EVN, но не са установени такива нарушения. От своя страна “Енерго Про” е предложило да се разсрочи плащането на двойните фактури с 15 дни, каза Тодорова. Относно предложения на депутати за по-високи санкции, Тодорова коментира, че трябва да се върви към санкции, с които да не се пълни бюджета, а да има полза за потребителите и за системата.

Запитана какво се случва с процедурите за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та, тя отвърна, че те не са прекратени, но по тях няма никакво произнасяне.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.