Полицията пази от мародери наводнени къщи

Полицейски служители са пратени да пазят къщи в провадийското село Бозвелийско, евакуирани заради наводненията в неделя, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев. Веднага след като хората са били превантивно изведени от домовете им, десетки мародери наобиколили имотите, допълва Пасев. Кметът на селото Живко Пенев поискал спешно да се пратят екипи на полицията за да не се разграби имуществото от опразнените къщи. Намесата на униформените предотвратила мародерството, а собствениците на имотите вече са се върнали в тях.

В понеделник остана в сила бедственото положение обявено в Дългопол, Аврен, Провадия и Аксаково. "Кметовете решиха да не отменят бедственото положение, защото от Шумен, Търговище и Бургас могат да дойдат води в река Камчия и язовир "Цонево", допълва Пасев. Язовирите „Горен Чифлик“, „Долни чифлик“ и „Елешница“ се изпускат контролирано, съобщават от Басейнова дирекция и предупреждават, че заради намалената ретензионна способност на почвата ще продължи повишението на речните нива в региона. В първия ден от новата седмица останаха затворени три селски пътя, които се отводняват.

Няколко населени места в провадийско може да останат без вода, тъй като помпените станции, които работят на електричество не функционират, понеже са под вода. Кметовете от четирите общини, пострадали от наводнения, описват материалните щети от приливните вълни, като засега данните показват, че най-пострадала е инфраструктурата в Аксаково и Дългопол. Кметовете се опасяват, че ще трябва да се справят със собствени сили, защото парите, които им трябваха за възстановяване на щетите от предишните наводнения, все още не са им преведени от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет. Областният управител посъветва местните власти прецизно да опишат новите си щети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони