Вицеадмирал Николов: Няма мобилизация, а проверка на документи

"В момента тече проверка на документи и какви са наличните възможности за извършване на мобилизация, каза днес във Варна началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов във връзка с появилите се информации за привикване на запасняци.

Проверката се налагала заради неактуалната база данни, с която военните разполагат. Според шефа на отбраната, много българи били в чужбина, а на голяма част от останалите не са отразени текущи здравословни проблеми. Вицеадмирал Николов съобщи, че по принцип България разполага с 3000 резервисти. Тези хора имат сключени договори с армията и могат да изпълняват различни дейности за определен период от време.

Началникът на отбраната конкретизира и задълженията на армията по отношение на опазването на южната граница с Турция. "Войската, която ще бъде там ще се грижи за осигуряване на транспорт за МВР, ремонт на техниката, оформяне или изграждане на палаткови лагери, както и ще оказва съдействие в логистична насока. Войници няма да изпълняват задачи, свързани с оръжие", категоричен бе вицеадмирал Николов.

Началникът на отбраната присъства в понеделник на анализа на Военноморските сили (ВМС) за изминалата година. Според вицеадмирал Румен Николов ВМС са работили много активно, за да поддържат нивото си на готовност и да изпълняват мисии зад граница. Всички кораби, участвали в международни учения, са се представили блестящо и това е оценка на командванията, на които българските екипажи са били подчинени. Вицеадмиралът каза още, че армията е в готовност да оказва съдействие на населението при бедствия и аварии, както това бе направено в неделя, когато бе оказана помощ при бедствието в Смолян, каза още шефът на отбраната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини