Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Входът за Столичния зоопарк става 6 лв. Строят нови заграждения за чакали и хиеновидни кучета

Рибари: Акулите кълват на скумрия

Рибарите в Царево уловиха първите за годината черноморски акули. В по-топлите дни на няколко пъти морските вълци излизали навътре в морето и залагали въдиците си, наричани парагади. Това са куки със стръв, разположени на въже, дълго два километра. Стръвта може да е сафрид, илария или скумрия.

Акулата се хваща на 40 километра навътре в морската шир. Парагадите се залагат и след два дни рибарите влизат отново навътре с лодките си да „оберат“ рибата. На 1200 въдици се хващат по 20 до 40 акули. Продават филето им по 10 лева килото.

Черноморската акула обикновено се лови на 90 метра дълбочина. Тя е кротка, не напада хора и се храни с по-дребна риба. Досега, от януари насам, царевци са влизали за акули 3-4 пъти и се радват на добра слука.

„Черноморските акули са хрисими. Едно време имаше много, даже идваха по към брега и гонеха попчетата“, разказа рибарят Дани Михайлов.

СИМЕОН ТВЪРДЕШЕ, ЧЕ В МОРЕТО НИ НЯМА АКУЛИ

Симеон Сакскобургготски, който иначе е запален зоолог и ботаник, по време на премиерстването си твърдеше, че в Черно море няма акули.

“Абе ние нямаме акули в наш’то море. Така че трябва да гледаме на темата “акули” по един много по-уравновесен начин”, опита се да бъде оригинален Сакскобургготски през 2003 г., когато в Бачковския манастир журналисти го попитаха дали приема критиките на тогавашния президент Първанов, че в доклад на МВР за престъпността, оповестен дни по-рано, липсват акулите.

Освен черноморската акула, рибари от Южното Черноморие бяха алармирали през 2013 г., че в крайбрежните води се е появила нов вид по-едра акула, която ударно изяжда пасажите с риба. Според тях всяко от хищните животни унищожавало по 7-8 кг риба всеки ден. Някои екземпляри стигали до 3 метра. Съществуването на необичайния вид обаче така и не бе доказано, тъй като рибарите не успяха да уловят такъв екземпляр. Риболовците предполагаха, че акулата е влязла в Черно море на борда на риболовен кораб, преминал през Босфора. Описанията им съответствали на т.нар. бича акула, която се среща в Атлантическия океан и части от Индийския. Същата година на полуостров Крим бяха открити останки от яйца, от които според местни рибари са се излюпили малки тигрови акули.

ИСТОРИЯТА НА ВКУСНОТО ФИЛЕ

Черноморската акула е тъмносива, наричат я още морско куче. Екземплярите средно достигат до 150 см дължина, но има регистрирани случаи на акули до 180-200 см. Теглото й е около 7 килограма, като официалният рекорд е 7,14 кг и е постигнат край графство Кери, Ирландия.

Перките им пък са скъп деликатес на Азиатските пазари. У нас край морето консумират основно филето.

Черноморската акула живее на стада. Достига полова зрялост при дължина 70 см. Оплождането става през пролетта. Бременността на женските, обитаващи Черно море, продължава около година (за сравнение с океанските представители, при които бременността трае около 2 години). Те са живородни. Раждат до 40 малки. Те са сред най-бавно растящите акули на планетата. Продължителността им на живот е до 25 години, но представители на този вид са засичани и на 100-годишна възраст.

Български рибари са пробвали да ловят акула и с въдици, но споделят във форумите, че трябва да влизат навътре в морето, а и успехът зависи до голяма степен от късмета им.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.