Без виновен за първото футболно убийство

На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Актуализираният бюджет 2014 се оказа неизпълнен

Въпреки актуализацията на бюджет 2014 в края на м.г., планът за приходите в държавната хазна не е изпълнен. Това става ясно от данните на финансовото министерство, разпространени днес.

В бюджета през 2014 г. са постъпили 29,41 млрд. лв., което е 98,1% от предвиденото в актуализирания вариант. От тях данъчните приходи са 23,03 млрд. лв. или 98,8 на сто от годишния план. Изоставането се дължи главно на косвените данъци. Например постъпленията от ДДС през миналата година възлизат на 7,26 млрд. лв., което е с 430 млн. лв. по-малко от актуализираната бюджетна прогноза. При акцизите изоставането е с 22 млн. лв., като постъпленията са 4,04 млрд. лв.

Още по-голямо е изоставането в графа „помощи“, където влизат средствата от еврофондовете. Заради проблемите с усвояването през м.г. По това перо България е получила 2,921 млрд. лв., което е 90,3% от годишния план.

Изоставането се компенсира благодарение на по-големите приходи от социални и здравни осигуровки. Миналата година от тях са събрани 6,45 млрд. лв. или 102,7% спрямо годишните разчети. Преизпълнение се отчита още при митата, имуществените данъци и неданъчните приходи. Бюджетните разходи за 2014 г. са 32,46 млрд. лв., което е 98,4% от предвиденото.

Така дефицитът за 2014 г. възлиза на 3,05 млрд. лв., а се очакваше да бъде 2,99 млрд. лв.

Ведомството на Владислав Горанов обяви още, че през първия месец на 2015 г. бюджетът започва на плюс, което не се е случвало от 2009 г. насам. През януари ще бъде отчетен бюджетен излишък от 85 млн. лв. За сравнение през същия месец на 2014 г. бюджетът беше на дефицит от 373,3 млн. лв. Приходите и помощите в бюджета за януари са 2,48 млрд. лв. Това е ръст от 19,5% или с 404 млн. лв. повече спрямо същия месец на миналата година. Разходите са 2,39 млрд. лв. – колкото са били през същия месец на м.г. В тази сума е включена и вноската на България в бюджета на ЕС от 75,8 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.