Израел нанесе нови въздушни удари в Сирия

Публикувайте във фейсбук в сряда следобед

Златка се татуира за новия любим

Движението по магистрала „Тракия“ е затруднено заради пороен дъжд

Германската армия ще наема граждани от други страни в ЕС

Косово призова за разследване на твърдения, че Сърбия продава оръжия на терористи

Крадена вода ни продава „Михалково“ АД Въпреки доказаните нередности дружеството продължава своята дейност

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 23 юли 2018

Крадец обрал два апартамента в столичния квартал „Изток“

Убиха инвалид заради 1000 лева (обзор) Жертвата трябвало да плати с парите рампа за количката си

Лондон не иска да плаща сметката за Брекзит Една трета от британците предпочитат Борис Джонсън пред Тереза Мей

Земетресение от 5,9 по Рихер в Иран Близо 130 души са пострадали

Израел спасява „Бели каски“ Около 800 души са прехвърлени през Голаните в Йордания

Борисов с цветя пред паметника на Пети полк в Шумен "Епохата на войните трябва да остане в миналото", каза премиерът

Защитават сградите от радон Полагат хидроизолация и изграждат нови системи за вентилация

Търсят се народни меценати за изложбата ни в Лувъра

900 000 евро ще струва реализацията на изложбата „Епопея на тракийските царе“ в парижкия Лувър и съпътстващите я събития от април до юли 2015 г. „360 хил. евро са осигурени от най-посещавания музей в света, 110 хил. – от посолството на Франция в България, още 130 хил. – от спонсори. Остава ни да намерим липсващите 300 хил. евро“, сподели пред журналисти Н.Пр. посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

Той допълни, че досега идеята да се представи наследството на древните траки от днешните български земи в Париж е подкрепена от 20 фирми, а отговор се чака от други 30. „Лично правя срещи в КРИБ, други асоциации и фирми, които могат да имат интерес към спонсорирането на това мащабно събитие. Работим както с български, така и с френски предприятия, представени в България“, допълни дипломатът.

Ако патриотизмът не ви е чужд, можете да станете… народен меценат. Понятието не е популярно у нас, но пък идеята си струва. Дори не е нужно да имате богата фирма, достатъчно е да изпратите просто есемес или да преведете малка сума за започналата от вчера кампания под мотото „Трябва да се премени, за да замине за Париж“. За нея подсказват разлепените из софийското метро, летището и на много публични места плакати, на които се вижда прочутият сребърен наколенник с позлата, съхраняван във Врачанския музей. Той е сред безценните 1628 антики, които ще заминат през април към Париж.

Част от тях все още не са реставрирани. Всеки може да помогне да им бъде върнат блясъка, тоест „да бъдат пременени“, като участва в кампанията – подробностите са на специално разработения за събитието сайт restavriramezaedno.bg.

„Изложбата „Епопея на тракийските царе“ е една от най-големите български културни прояви в чужбина поне от един век насам и ще е първата мащабна българска експозиция в Лувъра – коментира посланик Дьо Кабан. – Тя ще даде възможност на България да представи културата на Древна Тракия в най-големия музей в света в продължение на четири месеца. Ежемесечно през Лувъра минават около един милион посетители, тоест 4 млн. е броят на потенциалните зрители на българската изложба в крило „Ришельо“. Дори само 10% от тях да решат да я посетят, това означава 400 000 – толкова посетители едва ли има в българските музеи.“

Няколко дати има в програмата за откриването на изложбата. На 14, 15 и 16 април тя ще отвори врати първо за официални държавни лица, за спонсори и членове на клуба „Приятели на Лувъра“, а от 17 април до нея ще има достъп и широката публика.

Тракийската ни експозиция във френската столица ще бъде съпътствана от т.нар. Български културен сезон в Париж, в чиято програма са включени и други изложби, кинофестивал и концерти, бизнес срещи на представители на френски и български предприятия. Очакват се публикации в най-престижните френски издания за всички събития. За целта от вчера в София са журналисти от вестниците „Фигаро“, „Монд“ и „Експрес“, както и от специализираното сп. Connaissance des Arts.

Те ще посетят част от 17-те български музея, които дават експонати за изложбата, и местата на най-големите ни археологически открития през последните 15 години. На 5 февруари ще се срещнат с министъра на културата Вежди Рашидов. „Епопея на тракийските царе“ е плод на подписаното от него 5-годишно споразумение с Лувъра на 31 януари 2012 г.

Според договора България също ще може да посрещне експонати от Париж. От май до септември в археологическите музеи в София и Пловдив ще бъдат показани прочутото древноримско съкровище на Боскореале и изкуство от Древен Египет. „Черешката на тортата“ според посланик Дьо Кабан ще бъде изложба „Сатирикон“ с гравюри на Андре Дерен в Казанлък, Враца, Бургас и Варна. През март за семинар у нас ще пристигнат и специалисти по музейно дело от Лувъра, а през юли в Париж ще се открие международен колоквиум за траколози.

Повечето от експонатите ще пътуват от София до Париж със самолет, но най-крехките – със специално оборудвани камиони. България дава държавна гаранция за тях по време на транспортирането им, а за времето на самата изложба застраховката е от самия Лувър, уточни културният аташе на Франция у нас Давид Вайзман.

По реставрацията на предметите работят трима френски и около 15 български специалисти. А автори на проекта са четирима куратори – проф. Тотко Стоянов, специалист по древногръцко и древнотракийско изкуство в СУ „Св. Климент Охридски“, и д-р Милена Тонкова, зам.-директор на НАИМ, френският археолог Александър Баранис и изкуствоведката Негин Матийо.

„Цялото посолство е ангажирано с този проект – твърди Н.П. Ксавие Лапер дьо Кабан. – Рядко е да има повече от един комисар на изложба, но тук става дума за изключителна експозиция, при която научната работа е много голяма и това обяснява присъствието на четиримата учени.“

Досега с изложбата в България са били ангажирани четирима министри и двама генерални директори на Лувъра в Париж. „Когато преди 18 месеца поста зае Жан-Люк Мартинез, той направи преглед на започнатото от предшественика му и от 12 остави само 2 проекта – единият е тракийската изложба от България“, допълни посланикът. И още: „Скоро в парижкото метро ще има 220 големи плаката с реклама на експозицията – факт, който също вероятно ще провокира интереса към културния туризъм във вашата страна.“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.