Избиват кокошки край Бургас заради птичи грип

Ветеринари ще избият по хуманен начин всички кокошки и други домашни птици в бургаското село Константиново. Там лабораторни изследвания потвърдиха първото огнище на птичи грип при домашни кокошки. Заразата бе открита още преди седмица в мъртъв пеликан край Бургас. Заболяването е втори удар върху българското животновъдство, след като син език погуби 37 000 овце, кози и крави през миналото лято и есен.

В зона с радиус 10 километра около селото ветеринари ще прегледат всички домашни птици. Очертана е 3-километрова предпазна зона около Константиново и 10-километрова наблюдавана зона. Предпазната зона обхваща с. Констатиново, а в наблюдаваната зона влизат населени места от няколко общини в Бургаско - кварталите Меден Рудник и Горно Езерово, както и селата Върли бряг, Димчево, Черни връх, Полски извор, Ливада, Драчево, Дебелт, Присад.
Помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в населеното място е необходимо да се почистват механично и да бъдат дезинфекцирани неколкократно.

Забранява се и търговията и придвижването във и от предпазната и наблюдаваната зона на домашни и диви птици, яйца за люпене, както и всички продукти от птици. Няма да се допуска и търговия и придвижването на продукти от див пернат дивеч, предназначени за консумация от хора, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Сред мерките е и забрана за изнасянето на тор, течна екскрементна смес и торова постеля.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини