Михаил Константинов прогнозира: Първият тур на местните избори ще бъде на 25 октомври

Първият тур на местните избори в България ще бъде на 25 октомври, а вторият – на 1 ноември. Това прогнозира математикът проф. Михаил Константинов пред "Фокус".

По думите му подготовката е започнала още сега. „По традиция най-интересни са изборите в големите градове, още повече, че там резултатът от първия тур на кметските избори, например в София, Пловдив, Бургас, Варна и други, определя втория тур на много други места, защото хората гледат какво е настроението в големите градове. Разбира се, в София ще бъде избран кметът на ГЕРБ, в това няма никакво съмнение. Доколкото изобщо има някаква интрига в столицата, тя е дали кандидатът на ГЕРБ ще бъде избран на първи тур или ще се отиде на втори. Възможно е, ако се издигне силен кандидат от страна на Реформаторския блок, това да доведе до втори тур, т.е. да бъде попречено на кандидата на ГЕРБ да спечели на първи тур”, обясни проф. Константинов.

Той призова управляващите да не излизат с различни кандидати, защото по този начин подават лош сигнал на избирателите в цялата страна. Константинов заяви още, че в България задължително гласуване няма да има. Според него много по-продуктивно е обществото да се занимае с дебата за дистанционно-електронно гласуване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини