Очакват язовир Одринци да прелее

Очаква се язовир Одринци да прелее. Язовирът към момента се изпуска контролирано през основния изпускател с около 2,50 м3/сек, съобщиха от МОСВ.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пътува от Варна към Добрич. Тя ще участва в заседание на кризисния щаб там и в 12:00 часа ще отиде до язовир Одринци. МОСВ постоянно следи притока и оттока на реките и състоянието на водните обекти и предупреждава областните управители, кметове, Гражданска защита, Напоителни системи и всички ангажирани институции. Оперативното звено към МОСВ е активирано и работи в 24-часов режим.

По-рано днес главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН, заяви, че е най-сложна обстановката в община Добрич, в село Одринци, където 220 души се евакуират в момента.

Река Тунджа е достигнала ниво от близо 4 м при Елхово, хората знаят какво да правят. Не са пряко застрашени. Няма да се наложи евакуация в Елхово, увери комисар Николов. Той добави, че се очаква с още 10-15 см покачване нивото на река Тунджа до 24 часа, което ще доведе до наводняване на стопански обекти и 10-ина къщи в Елхово, но няма опасност за хората. 100-200 души по поречието на Тунджа в Елхово са предупредени, там сериозни проблеми не очакваме, подчерта комисар Николов.

По поречието на река Камчия тази нощ беше напрегната, но притокът не доведе до масови наводнения. Реката в момента се държи нормално, дигите дадоха резултат и няма тежки наводнения. Това не значи, че евакуираните могат да се върнат по домовете си. Около 16 ч. ще се вземе решение след заседание на кризисния щаб дали още тази вечер хората ще се приберат или ще преспят още една нощ в определените за това места. Осигурена е безопасността на хората, няма сигнали за мародерства, подчерта комисар Николов.

Той съобщи още, че река Арда се успокоява вече, язовир "Кърджали" не прелива в момента. Работи се навсякъде, обстановката придобива постепенно нормалния си вид, добави комисар Николов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини