ГЕРБ: Заставаме твърдо зад Емил Христов и той няма да подава оставка

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

„Екзакта”: Големият процент от българите искат запазване на Комисията по досиетата

Шофьор на автобус в София намери и върна портмоне с пари

За провокация и за подхвърлени пари в случая с Иванчева и дума не може да става, заяви Сотир Цацаров

Валери Симеонов: НСТС единодушно отхвърли законопроекта за изменение и допълнение на КСО

Модерен лазер за лечение на ретината заработи в Медицински университет-Варна

Санкт Петербург – Градът на Петър или Версай на Изтока

За 101 места за субсидирана заетост кандидатстват общините в Сливенска област

15 училища и два ВУЗ-а участваха в Панорама на образованието в Сливен

Мъж се хвана на работа, близки и полиция го дирят

Надал се уплаши от Григор

Окачват разпятия във всеки кабинет на властта в Бавария Хорст Зеехофер: Ислямът не принадлежи на Германия

Малолетен убиец отива в интернат

Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

Обособяват дирекция, която да отговаря за връзките на правосъдния министър с ВСС

Министерството на правосъдието ще предложи за разглеждане в Министерския съвет проект за нов Устройствен правилник, в който се залагат многобройни и съществени промени в структурата, функциите и организацията на работа на администрацията,, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Предвижда се обособяване на самостоятелна дирекция “Взаимодействие със съдебната власт”, която да отговаря за връзката на министъра на правосъдието с Висшия съдебен съвет.

Целта е създаването на нова оптимална структура на министерството, която да осигури по-добро взаимодействие между отделните административни звена.

Част от дирекциите и в общата, и в специализираната администрация се разделят според възложените им функции, за да се осигури по-добър контрол и повишаване на ефективността. Обособяването на по-малки дирекции ще позволи бързина в работата на администрацията и ще повиши нивото на контрол.

Предвижда се в общата администрация да има 6 дирекции, като промените засягат организацията в областта на административно-правното обслужване, обществените поръчки и човешките ресурси. Дейността по обществените поръчки ще бъде изпълнявана в дирекция „Управление на собствеността“, която ще отговаря също и за материално-техническото снабдяване на министерството, поддръжката и ремонта на предоставените на МП недвижими имоти и движими вещи, транспортните средства и др. Самостоятелното обособяване на дирекция, отговаряща за човешките ресурси, също цели бързина и ефективност, включително и при провеждане на конкурсни процедури и осигуряването на обучения за служителите.

В специализираната администрация се предвижда обособяване на самостоятелна дирекция „Взаимодействие със съдебната власт“, която да отговаря за връзката на министъра на правосъдието с Висшия съдебен съвет и с органите на съдебната власт, както и за изпълнение на правомощията му по конкурсите за съдебни изпълнители, съдии по вписванията, нотариуси и синдици. Тази дирекция ще подпомага министъра и при осъществяване на конституционното му правомощие по управлението на имуществото на съдебната власт.

Предлага се също и възстановяването на Съвета по законодателство като самостоятелна дирекция, където да се съсредоточи дейността по изработване на проекти на нормативни актове, подготвяне на становища за конституционосъобразността на проектите на закони и законосъобразността на подзаконовите актове, становища по законопроектите, внесени от народни представители, по конституционни дела и др.

Предвижда се създаването и на дирекция „Стратегическо развитие и програми“, чиито основни функции ще са свързани с Механизма за сътрудничество и оценка (МСО) на Европейската комисия и програмите и проектите, финансирани от чужди донори.

В различни звена са добавени функционалности, свързани с предстоящото председателство на страната ни в Съвета на Европа и на Съвета на Европейския съюз, анализ на резултатите от EU Justice Scoreboard, World Justice Project Rule of Law Index и Transparency International Corruption Perception Index и други.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.