Обособяват дирекция, която да отговаря за връзките на правосъдния министър с ВСС

Министерството на правосъдието ще предложи за разглеждане в Министерския съвет проект за нов Устройствен правилник, в който се залагат многобройни и съществени промени в структурата, функциите и организацията на работа на администрацията,, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Предвижда се обособяване на самостоятелна дирекция "Взаимодействие със съдебната власт", която да отговаря за връзката на министъра на правосъдието с Висшия съдебен съвет.

Целта е създаването на нова оптимална структура на министерството, която да осигури по-добро взаимодействие между отделните административни звена.

Част от дирекциите и в общата, и в специализираната администрация се разделят според възложените им функции, за да се осигури по-добър контрол и повишаване на ефективността. Обособяването на по-малки дирекции ще позволи бързина в работата на администрацията и ще повиши нивото на контрол.

Предвижда се в общата администрация да има 6 дирекции, като промените засягат организацията в областта на административно-правното обслужване, обществените поръчки и човешките ресурси. Дейността по обществените поръчки ще бъде изпълнявана в дирекция „Управление на собствеността“, която ще отговаря също и за материално-техническото снабдяване на министерството, поддръжката и ремонта на предоставените на МП недвижими имоти и движими вещи, транспортните средства и др. Самостоятелното обособяване на дирекция, отговаряща за човешките ресурси, също цели бързина и ефективност, включително и при провеждане на конкурсни процедури и осигуряването на обучения за служителите.

В специализираната администрация се предвижда обособяване на самостоятелна дирекция „Взаимодействие със съдебната власт“, която да отговаря за връзката на министъра на правосъдието с Висшия съдебен съвет и с органите на съдебната власт, както и за изпълнение на правомощията му по конкурсите за съдебни изпълнители, съдии по вписванията, нотариуси и синдици. Тази дирекция ще подпомага министъра и при осъществяване на конституционното му правомощие по управлението на имуществото на съдебната власт.

Предлага се също и възстановяването на Съвета по законодателство като самостоятелна дирекция, където да се съсредоточи дейността по изработване на проекти на нормативни актове, подготвяне на становища за конституционосъобразността на проектите на закони и законосъобразността на подзаконовите актове, становища по законопроектите, внесени от народни представители, по конституционни дела и др.

Предвижда се създаването и на дирекция „Стратегическо развитие и програми“, чиито основни функции ще са свързани с Механизма за сътрудничество и оценка (МСО) на Европейската комисия и програмите и проектите, финансирани от чужди донори.

В различни звена са добавени функционалности, свързани с предстоящото председателство на страната ни в Съвета на Европа и на Съвета на Европейския съюз, анализ на резултатите от EU Justice Scoreboard, World Justice Project Rule of Law Index и Transparency International Corruption Perception Index и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини