Проучване: Самолетните чорапи помагат при хъркане

Самолетните чорапи помагат при хъркане. Това сочи проучване, цитирано от „Дейли мейл”.

Тези чорапи се използват чрез компресия на глезените по време на полет и така стимулират циркулацията на кръв към сърцето. С това те помагат да се предотврати дълбоката венозна тромбоза.

Самолетните чорапи понижават нивото на флуида, който се натрупва в долната част на краката през деня. Някои изследвания откриват, че през нощта част от тази течност се "измества" нагоре до областта на врата в резултат на гравитацията, когато човек е в легнало положение. Това може да доведе до обструктивна сънна апнея, което е състоянието на хъркане.

Когато не се лекува, сънната апнея води до високо кръвно и сърдечни пристъпи.

За проучването са наети 50 мъже със сънна апнея. Половината са носели самолетни чорапи всеки ден в продължение на две седмици и ги сваляли, докато спят, а другата половина са носили обикновени чорапи.

Резултатите показали, че мъжете със самолетни чорапи имали по-малко количество течност, преместена около врата им и борят на прекъсванията на съня им е бил намален от 30 пъти на час, средно до около 15 пъти.

При мъжете с обикновени чорапи не е отчетена никаква промяна в хъркането.

Специалистите твърдят, че носенето на самолетни чорапи няма да излекува хъркането, но значително може да облекчи това състояние.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл