Дело за фалшива буря свърши безславно: Условна присъда за изчезнали 512 761 лева

Условна присъда от 2 години и 4 месеца постанови окръжният съд в Търговище за бившия областен управител на Разград Наско Анастасов (социалдемократ). Той беше обвинен заедно с още седем души за т.нар. перфектна буря през 2009 г. Групата усвоила 735 671 лв. от комисията за бедствия и аварии за огромни поражения, нанесени от ураган на 19 март 2009 г. Проблемът е, че в този ден не е имало никаква стихия в Разград.

Според документите, които Анастасов внесъл в правителствената комисия, от урагана са пострадали десет църкви и джамии. Част от парите са били отклонени към обекти, които не са религиозни домове. Платени са и към 84 000 лв. за несвършена работа. В крайна сметка нанесените щети на бюджета са за 512 761 лв., се произнесе съдът в Търговище. Министерството на финансите си иска парите, но трябва да заведе отделно дело срещу бившите чиновници.

Окръжният съд се произнесе, че вина има и заместникът на Анастасов Бехчет Сюлейман, който получи 2 години и 2 месеца условно. Той е признат за виновен за неупражнен контрол. Собствениците на двете фирми, извършили мнимите ремонти - Бейти Хаджийонуз и Марио Иванов, получиха 10 месеца условно. Те са признати за виновни за съставяне на официални документи с неверни обстоятелства за извършени строително-ремонти работи със завишени цени и количества.

Останалите обвиняеми, които са работили тогава в областната управа в Разград - Татяна Борисова, Цеко Цеков, Бейхан Касимов, са признати за невинни. Същото съдът постанови и за лицензирания оценител Денислав Дочев.

Делото за перфектната буря се води в Търговище от 2010 г., защото всички магистрати в Разград си направиха отвод.

От прокуратурата заявиха пред „Труд“, че са доволни от присъдите, защото те са около средното наказание, предвидено в закона. Проблемът е, че по така повдигнатите обвинения подсъдимите не могат да получат затвор. Прокуратурата ще обжалва единствено условните присъди в частта им за сключване на неизгодна сделка. Защо съдът е оправдал част от замесените в случая ще стане ясно след месец, когато магистратите публикуват мотивите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини