Три куршума за известен пловдивски сараф (обзор)

Стефан Техов, по прякор Даскала, собственик на едно от първите обменни бюра в Пловдив, бе застрелян с три куршума близо до дома му на бул. "Шести септември".

Екзекуцията на 65-годишния мъж станала около 20,45 ч. След като паркирал джипа си "Мицубиши" и слязъл, Даскала бил пресрещнат от непознат мъж. Съседи чули викове от кратка разправия и шум от стъпки на бягащи хора, но не и изстрели. Прострелян с два курушума в гърдите и един в главата, Техов успял да направи няколко крачки, след което паднал в локва кръв и издъхнал. Така бил открит от минувачи, които извикали полиция и "Спешна помощ".

Основната версия на полицията е, че Даскала е станал жертва на грабеж. Почти всяка вечер сарафът, който живеел сам, се прибирал по един и същи маршрут без охрана. Носел със себе си черна чанта, натъпкана с левове и валута от ченджбюрото му. То се казва "Тичърс" (от англ. - учители, б.а.) и на главната улица в Пловдив до Централна поща. Колегите на Техов често го предупреждавали да не се движи с толкова големи суми в брой, но той с усмивка им отговарял, че няма намерение да си променя навиците на стари години.

Преди да избяга, убиецът на Даскала е грабнал чантата му с парите, за които се смята, че са били около 100 000 - 200 000 лв. Според криминалистите Техов е бил гръмнат, след като познал нападателя си и оказал съпротива. Все още се установява от какво оръжие са куршумите. Възможно е да са от законния боен пистолет "Байкал", който Техов носел със себе си за самоотбрана.

Работи се и по версията вендета, но е според близки на сарафа тя е почти изключена, тъй като Даскала нямал врагове, не се е забърквал в измами. Освен ченджбюрото, Техов имал заведение и заложна къща. Живеел скромно, единственият лукс за него били джипът му "Мицубиши" и лимузината "Мерцедес 300 SL". С печалбите от бизнеса си купувал земеделски земи.

Подозрения

Убийството на Даскала е вторият показен разстрел в Пловдив от началото на 2015 г. В първите дни на януари бе екзекутиран от засада бившият шампион по бокс и ММА-боец Димитър Стоянов-Лудия. Според разследващи между двата случая няма връзка. Преди 10 дни гласекът на МВР Лазаров обяви, че полицията има яснота за убийците на Лудия, но те все още не се задържани. Криминасти обаче не изключват Даскала да е станал жертва на гангстерска банда, извършила някои от трите въоръжени грабежа на игрални зали и казина през януари.

Даскала - любимец на гимназистките

Прякорът на Стефан Техов - Даскала, идва от годините, когато почти две десетилетия той преподавал "Физическо възпитание" в гимназията "Черноризец Храбър" в пловдивския ж.к. "Тракия". Оттогава за него се носи легендата, че е разбил сърцата не една и две ученички. Часовете при него били празник. Момчетата играели футбол на воля, а момичетата го наобикаляли и минутите отлитали в шеги и закачки. По тоталитарно време Даскала бил "проводник на западно влияние". В единствения пловдивски "Кореком" Техов ходел като у дома си. От чужденци купувал тайно долари и германски марки, после продавал валута на всички желаещи да си купят плочи, дънки или свестни обувки. Милицията влязла в дирите му и Даскала бил вкаран за 2 години в затвора заради валутни престъпления. След падането на ТодорЖивковия режим, Техов бил напълно реабилитиран и отворил чейнджбюро. Останал стар ереген, въпреки че понякога живеел с много по-млади жени. Бил маниак на тема здравословен начин на живот - нито пиел, нито пушел. Редовно спортувал и понякога дори затварял посред бял ден обменното си бюро, за да прави лицеви опори вътре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право