Двама възрастни предадоха на телефонни измамници 40 000 евро

Мирослав Ненков: НЗОК през годините се превърна в административна структура

Очила срещу прилошаване Технология в помощ на моряци се използва от Citroen

Разследват незаконна сеч на 57 кубика дървесина в Хаинбоаз

ВМРО сигнализира за вандализъм на Централни гробища

Валери Симеонов: Нямах друг избор освен да помоля г-жа Манолова да излезе от заседанието

Стопаните във Воден: Обезщетенията са подигравка с хората

Николина Ангелкова: Не мога да си обясни акцията на Валери Симеонов срещу мен

Европа се оказа незабележима в Хелзинки Тече процес на преконфигуриране на света, на търсене на новите геополитически баланси

Какво е общото между жена на море и овощна градина край шосе?

Мирослав Найденов: Решенията на директора на Агенцията по храните не могат да бъдат взимани еднолично

Шест години от атентата на летище „Сарафово”

Д-р Цветеслава Гълъбова: Парите за психиатрична помощ са срамно малко

Мирослав Хинков: В България не ми се е случвало друг път да не ме проверят на летището

Ветровито и облачно ще е времето днес

Агенцията по храните спря търг за ваксини

{i}Очаква се кабинетът да одобри процедура за пряко договаряне

Броени дни след като животновъди заплашиха с протести в София заради липсата на ваксина за син език, изненадващо вчера агенцията по храните спря процедурата за доставката й. Заповедта за спирането е подписана не от директора на ведомството Пламен Моллов, а от негов заместник. От пресцентъра на агенцията отказаха да посочат името му. Източници на “Труд” твърдят, че това е Дамян Илиев.

“Основание за прекратяването на процедурата е невъзможността на фирмите изпълнители да осигурят заданието за доставка на ваксина преди 10 март”, пише лаконично на сайта на агенцията.

Ако този срок бъде прескочен, ваксинацията ще е безсмислена, защото вече ще са се събудили комарите, които пренасят заразата. Фермери твърдят, че и този срок е късен, защото при по-топло време насекомите се събуждат до 15 февруари.

През миналата година от болестта загинаха 37 000 овце, кози и крави. Рисковете за повтаряне на епидемията при закъсняло ваксиниране вече са реални, твърдят от овцевъдните асоциации.

“Абсолютна лъжа. Агенцията по храните е мафиотска, бандитска шайка и нека ме съдят за тези думи. Категорично мога да кажа, че „Асклеп фарма” никога не е казвала, че няма да достави ваксината до 10 март. Напротив, вече има готови 6 милиона дози, които до 20 февруари ще бъдат сертифицирани”, заяви пред “Труд” Павел Янчев, представител на фирмата, участвала в процедурата.

В края на миналата седмица бяха отворени две оферти – на споменатата фирма, която предлага ваксина с единична цена 1,05 лв., и на „Хювефарма” с единична цена 1,02 лева.

Въпреки всичко агенцията обещава да извърши ваксинацията в началото на март. “Българската агенция по безопасност на храните е предприела необходимите действия с оглед да бъде осигурена ваксината, така че ваксинацията по преживните животни да стартира в началото на март съгласно одобрения ваксинационен план”, пише на сайта на ведомството.

Според източници на „Труд” се очаква днес Министерският съвет да вземе решение да стартира процедура за пряко договоряне.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.