Голям залък Какво обичат да си похапват световните лидери

Близо 240 преселници без документи задържаха в Турция

Премиерът Борисов откри „Арена Шумен“ (СНИМКИ) През август стартира "Хемус" от Белокопитово до Търговище

ВМРО чества в Смилево годишнината от Илинденското въстание

Руските балерини отслабвали с бяло вино

„Арена Шумен“ – впечатляваща архитектура и функционалност

И днес не взеха втора проба за чума в Болярово

Гръцка туристка падна от лифта в Драгалевци, няма опасност за живота й

Протести в Австралия заради мерките срещу нелегалната имиграция

Нови случаи на африканска чума по свинете в Румъния

Откриха следи от аварията във Фукушима в калифорнийско вино

Щракнете перфектното селфи час преди залез Дръжте телефона на нивото на лицето или малко по-нагоре, никога отдолу

Али Хаменей: Преговорите с Вашингтон ще бъдат очевидна грешка

Волен Сидеров с контрапроверки по морето

Банков обир в Несебър Отмъкнаха 100 000 лева

Миньорите също ще избират между НОИ и частен фонд

Работещите първа и втора категория труд (миньори, машинисти, металурзи) също трябва да имат избор дали да се осигуряват в частен професионален фонд или в НОИ за ранна пенсия. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов вчера и добави, че социалният министър Ивайло Калфин е на същото мнение. КНСБ отдавна настоява за подобна промяна.

Горанов и Калфин говориха пред медиите след среща за законодателните промени, според които работещите могат да избират да правят ли вноски за втора пенсия в универсален фонд, или да се осигуряват изцяло в НОИ. Изборът ще е възможен и за родени преди 1960 г., които сега внасят само в първия стълб.

Според сегашния закон осигуровката за ранна пенсия за работещите първа категория труд е 12% от официалната заплата. За втора категория вноската е 7%. Парите постъпват в индивидуални партиди в професионален фонд на капиталов принцип, който трябва да им плаща от тях срочни ранни пенсии до навършване на общата пенсионна възраст.

Ако някой избере да се осигурява в НОИ, парите от професионалната му партида ще отидат в държавното обществено осигуряване, а не в Сребърния фонд, каза Горанов с уточнението, че това е “предварително разсъждение” и въпросът ще се обсъжда следващата седмица във вторник.

Министърът на финансите обвини фондовете, че не искат хората да имат избор къде да се осигуряват, и добави, че са предложили размерът на втората пенсия да се намали. По думите му тя трябва да осигурява 28% от цялата пенсия. От фондовете отрекоха и заявиха, че ако човек редовно е внасял парите си за втора пенсия, ще получава много повече от цитираните 28%, въпреки че те не са пресметнати коректно. Шефката на пенсионна компания „Доверие” Даниела Петкова каза, че Брюксел е предупредил социалното министерство с писмо, че може да образува наказателна процедура срещу България, ако промените на осигурителното законодателство не съответстват на европейските правила.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.