Катастрофа затвори пътя София – Варна край Ловеч

Желяз Андреев: Настроени сме позитивно, но се готвим и за най-лошите варианти

Какво говорят по секс телефона за алкохолици

Лидерите на Северна и Южна Корея ще се срещнат на военната линия между страните

Вижте къде в София шумът е над допустимите норми

Менда Стоянова: Ще продължим да намаляваме външния дълг спрямо БВП

Властите на САЩ влезли с взлом в дипломатически имот на Русия, Москва ще ги съди

Румен Гечев: Външният дълг не се управлява достатъчно добре

Делян Добрев: Вероятно ще подкрепим Закона за енергетиката, за да няма спекулации в обществото

ДНК експертиза разкри чии са костите на намерения скелет в хотел „Смолян”

Корнелия Нинова: Управляващите обявиха война на всички, а днес ни трябва съзидание

Закриха сайт, използван за милиони кибератаки по света

Служители на НАП отново излизат на протест

Поредно поражение на правителството на Тереза Мей в Камарата на лордовете

Двама загинали при наводнения в Израел и на Западния бряг

Миньорите също ще избират между НОИ и частен фонд

Работещите първа и втора категория труд (миньори, машинисти, металурзи) също трябва да имат избор дали да се осигуряват в частен професионален фонд или в НОИ за ранна пенсия. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов вчера и добави, че социалният министър Ивайло Калфин е на същото мнение. КНСБ отдавна настоява за подобна промяна.

Горанов и Калфин говориха пред медиите след среща за законодателните промени, според които работещите могат да избират да правят ли вноски за втора пенсия в универсален фонд, или да се осигуряват изцяло в НОИ. Изборът ще е възможен и за родени преди 1960 г., които сега внасят само в първия стълб.

Според сегашния закон осигуровката за ранна пенсия за работещите първа категория труд е 12% от официалната заплата. За втора категория вноската е 7%. Парите постъпват в индивидуални партиди в професионален фонд на капиталов принцип, който трябва да им плаща от тях срочни ранни пенсии до навършване на общата пенсионна възраст.

Ако някой избере да се осигурява в НОИ, парите от професионалната му партида ще отидат в държавното обществено осигуряване, а не в Сребърния фонд, каза Горанов с уточнението, че това е “предварително разсъждение” и въпросът ще се обсъжда следващата седмица във вторник.

Министърът на финансите обвини фондовете, че не искат хората да имат избор къде да се осигуряват, и добави, че са предложили размерът на втората пенсия да се намали. По думите му тя трябва да осигурява 28% от цялата пенсия. От фондовете отрекоха и заявиха, че ако човек редовно е внасял парите си за втора пенсия, ще получава много повече от цитираните 28%, въпреки че те не са пресметнати коректно. Шефката на пенсионна компания „Доверие” Даниела Петкова каза, че Брюксел е предупредил социалното министерство с писмо, че може да образува наказателна процедура срещу България, ако промените на осигурителното законодателство не съответстват на европейските правила.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.