Русия готви иск за 4 трилиона евро репарации от Германия

Михаил Дегтярьов, член на върховния съвет на ЛДПР на Владимир Жириновски, инициира създаването на работна група в долната камара на руския парламент. Тя трябва да установи щетите, които са нанесени от Германия на Съветския съюз по време на Втората световна война, съобщи ТАСС.
След приключване нa изчисленията, работната група планира да излезе с призив към Германия да изплати репарации.

Съветският съюз иззе германски активи, мебели, дрехи и промишлено оборудване от контролирания съветски сектор според подписаните в Ялта споразумения. Съветският съюз е подписал споразумение за спиране изплащането на репарации с Германската демократична република, но не е сключвал такива договори с Федерална република Германия преди обединението.

Според Дегтярев казусът остава открит. По думите му Берлин продължава да нанася щети на Русия с незаконно наложените от ЕС санкции. Той поясни, че Русия трябва да настоява за 3-4 трилиона евро.

Руски експерти заявиха, че исканията към Германия са основателни, но изплащането на репарациите може да стане възможно са при сключване на споразумение между двете държави, а практически това е нереалистично 70 години след края на войната.

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас също заяви вече, че Берлин трябва да плати на Атина за нанесените щети през Втората световна война, но Германия категорично заяви, че няма да плаща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия