Министър Василева: Не можем да се борим с природата

Промените на климата са факт и те водят до бедствия навсякъде по света. Това, което можем да направим, е да предприемем мерки, за да намалим последствията от тях. Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя посочи, че още с идването си на власт настоящото правителство е взело мерки в спешен порядък по възстановяването на държавността на язовирите. „Направихме промени в закона за водите, за да сме сигурни, че има контрол върху хидротехническите съоръжения и язовирите”, обясни Василева.

„Смятам, че е арогантно и цинично да се политизира. Стоя зад думите си, че промени на климата има”, коментира тя искането на БСП да си подаде оставката заради думите, че има промени на климата и хората да свикват – такива наводнения ще има.

„Нашата цел е да ограничаваме щетите”, подчерта министърът, като даде примери с разработвани планове за управлението на речните басейни, заделени средства за превенция на бедствията и за справяне със свлачищата.

Василева подчерта, че са предприети са мерки срещу незаконната сеч, като е въведен строг контрол срещу изсичането на горите. Строг контрол има и за почистването на коритата на реките, обясни тя.

На въпрос кой ще носи отговорност за бедите на хората, министърът каза, че „отговорност се носи от всички, но ние трябва да осъзнаваме и динамичната хидрообстановка”. „Ние не можем да се борим с природата”, коментира тя, допълвайки, че това, което може да се направи, е да се предприемат мерки за смекчаване на щетите от бедствията.

Попитана дали това означава, че при всеки дъжд ще се евакуират хората, тя отбеляза, че за да няма жертви, хората в застрашени райони трябва да се евакуират на време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини