Наводненията продължават: Червен код за реките Мочурица и Тунджа

Критично остава нивото на р. Марица при Свиленград, р. Мочурица при Воденичане и Чарда, р. Тунджа при Ямбол и Елхово.

Червен код е обявен днес за река Мочурица при Воденичане, за река Тунджа при Ямбол и за река Тунджа при Елхово. За река Мочурица при Чарда е обявен жълт код, алармираха от МОСВ.

При Свиленград е обявен оранжев код за река Марица. В Пловдив, Първомай и Харманли е обявен жълт код за река Марица.

За река Арда е обявен оранжев код при Златоград. Оранжев код е обявен и за Черна река при Смолян; Арда при Рудозем ; Елховска река – Рудозем. За река Арда при Долно Черковище, Аарда при Граница и Златоград е обявен жълт код.

По данни и прогнози на Националния институт по хидрология и метеорология днес преди обяд ще бъде без валежи. След обяд над западните райони от страната ще превали слабо, с количества от 1-7 л/кв.м.

Утре ще бъде без валежи. В петък на много места ще има валежи от дъжд, в планините над 1700 м - от сняг. Очакваните количества са между 5 и 10 л/кв.м, в планинските райони до 15 л/кв.м, а в Рило-Родопската област има вероятност за количества над 20 л/кв.м.

Днес и утре в резултат на очакваното снеготопене ще се повишат нивата на реките в Дунавския басейн - горните течения на всички реки; Черноморския басейн – горното течение на р. Камчия над яз. Тича;

Източнобеломорски – горното течение на р. Марица и притоците й (Тополница, Мътивир, Очушница, Крива, Пясъчник, Стрема, Яденцка, Чепинаска, Въча, Чепеларска); горното течение на р. Тунджа и притоците й ( Едровица, Лешница, Енинкса, Мъглишка, Поповска, Сливитоска), реките Едровица, Лешница могат да формират приток към яз. Копринка, а реките Енинкса, Мъглишка, Поповска, Сливитоска към яз. Жребчево; горното течение на р. Арда и притоците й (Бориковска, Черешовска, Елховска и Черна);

Западнобеломорски басейн – цялото поречие на р. Струма и на р. Места. В четвъртък в долните и средни течения на реките Струма и Места ще има и валежи, което ще доведе до по-бързото формиране на повърхностния отток.

Отменено е бедственото положение за територията на община Долни Чифлик и градовете Стражица и Девин, все още е в сила за пет общини - Дългопол, Аврен, Тополовград, Болярово и Бургас.

Продължава издирването на изчезналите трима души – двамата съпрузи, които изчезнаха в девинската река, след като паднаха с джипа си от мост и младата жена, която изчезна във водите на река Луда Мара край Петрич, след като разхождала кучето си.

Няма данни за бедстващи към този момент хора. Служителите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили над 170 спасителни дейности и помощни операции, като повече от половината от са били отводнявания и отстраняване на опасни предмети. И днес пожарникари, спасители и полицаи ще продължат да участват в аварийно-възстановителните работи. Създадена е организация екипи да наблюдават критичните точки по поречието на реките, както и язовирите и хидротехническите съоръжения на територията на пострадалите общини. Униформени служители ще осигуряват охраната и реда в евакуираните селища, съобщават от МВР.

Продължава контролираното изпускане на язовир Одринци с дебит от 5 куб.м в сек. Все още са евакуирани селата в разливната зона на съоръжението. Преливат язовирите Цонево и Тича, съответно със 100 куб.м/с. и 20 куб.м/с. Отчетен е 10-сантиметров спад на нивото на река Камчия в района на село Гроздьово.

Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол към 5 часа е 437 см при критично ниво от 560 см, а при Елхово е 414 см при критично ниво от 395 см. Отчетен е спад на нивото на река Марица при Свиленград /с13 см/, Харманли /21 см/ и Димитровград /4 см/.

Подготвена е спешна нота до Турция и Гърция с данни за нивото на реките Марица, Тунджа и Арда към 18:00 часа на 3 февруари, както и актуално състояние на намиращите се по поречието на р. Арда язовири.

По информация от 6 ч. тази сутрин преливат язовирите Камчия, Ясна поляна, Мандра, Г. Трайков, Асеновец, Боровица, Ивайловград, Йовковци, Пчелина, няма проблеми при преливането им. Язовирите, запълнени над 90% са Въча, Цанков камък, Батак, Доспат, Тича, Ал. Стамболийски, Среченска бара, Студен кладенец

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини