Правят интерактивна карта на бизнеса в България аснемат с 360-градусова панорама сградите и продуктите на компаниите

Fibank беше отличена като компания на годината

8 месеца условно за ултрас, заплюл и обиждал полицаи

Изнудваният от Иванчева бизнесмен имал проект за луксозен комплекс до Бизнес Парка

Турция прибра златото си от САЩ

През октомври пристигат първите 20 електробуса за градския транспорт в София

БАКБ награди зелени проекти с 25 хил. лв. Победител е стойка за велосипеди

Икона на свети Георги подари семейство от Монтана на президента Радев Държавния глава влезе в дома на освободения от гръцки затвор с негова помощ Иво Богданов

Прокуратурата: Не проверяваме действията на разследващите по досъдебното производство срещу Иванчева

Генералният секретар на НАТО: Гърция и Турция трябва сами да разрешат различията си

Александър Ваклин е изнудваният бизнесмен от Иванчева Предприемачът работи с английски партньори

Мобилни полицейски екипи ще решават проблеми в малките населени места в Търновско Проведени са 34 срещи в областта

Показват карикатури на Тодор Живков, дело на Тодор Цонев Изложбата се открива на 26 април в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Валентин Радев отива на крака при ранената полицайка: Още търсим кой е хвърлил бомбичката

Остават още 25 процента от работата по Брекзит, заяви Мишел Барние

ДПС предложи законопроект за Възродителния процес, скандали в парламента

Лидерът на ДПС Лютви Местан, депутатът от БСП Стоян Мирчев и представителят на Реформаторския блок Гроздан Караджов се замесиха в скандал в пленарната зала още в началото на заседанието в Народното събрание.

Повод за разхвърчалите се искри стана първа точка в дневния ред – промените в закона за гражданската регистрация, които се внасят от ДПС.

С тях държавната администрация се задължава да заличи от регистрите насилствено наложените български имена на “гражданите с турско-арабски имена” по време на Възродителния процес.

След като Местан защити от трибуната предложението на ДПС, в залата настана мълчание. След продължителна пауза думата взе Стоян Мирчев от БСП. Той нарече искането на Местан “очевидно провокативно с цел да бъдат насъскани българските турци срещу българската държава”. Мирчев допълни, че предложението е фактологически несъстоятелно, защото визира промяната на имената само след 1984 година, макар че назад във времето е имало и други подобни случаи. Червеният депутат призова всички народни представители да не подкрепят законопроекта – “и то през 2015 година, когато битката между християни и ислямисти става все по-ожесточена”.

Изказването даде повод на Местан да нарече Мирчев апологет на Възродителния процес. Той припомни, че на Орлов мост прегръдката между ДПС и БСП е била доблестно извинение пред 50 000 души и подчерта, че смята Възродителния процес за престъпление на режима, а не на народа. След това Местан отправи драматично въпрос към Мирчев: “Каква стойност има извинението, след като отхвърляте тези поправки?”

Веднага след тях на трибуната излезе Гроздан Караджов. Той допълнително взриви обстановката още с първите си думи: “О, неразумни ага, поради что се срамиш да се наречеш агент на ДС и член на БКП?”

„Ние предлагаме този закон водени от разбирането, че отношението на законопроекта е признак за демократичността на всяка една от партиите в НС”, заяви Лютви Местан, вносител на законопроекта. „Ние предлагаме този закон водени от разбирането, че отношението към законопроекта е признак за демократичността на всяка една от партиите и на 240 –те народни представители”, каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Ако един български гражданин не познава трагедията на Възродителния процес, няма да разбере за какво става въпрос“, посочи той.

„Аз искам да попитам как принципа на доброволността и собственото желание ще се прилага спрямо българските граждани, починали по време на възродителния процес. Как се подава молба от отвъдното?”, попита Местан от парламентарната трибуна. По думите му отношението към този законопроект е въпрос на ценностно позициониране от страна на партиите. Според него са възможни два подхода – подкрепа за законопроекта или повторно в купом парламентарните сили да се обединят срещу ДПС.

Според Местан, ако гласуват партиите срещу законопроекта, който предлага ДПС, ще има взаимодействие 7 срещу 1. „Това означава, че вие ще изпаднете в тежка ценностна изолация”, предупреди Местан.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.