15 000 посещения през първия час на сайта за електронните винетки

С повече камери ще следят столични гробища Разширяват Централните софийски гробища

Калоян Паргов: Бюджетът на Фандъкова за 2019 е безцелен и безидеен

ЕС изпраща в Украйна мисия в помощ за региона на Азовско море

Децата от забавачниците изнесоха концерт за Коледа

Енергийният министър Петкова: Готова съм да понеса политическа отговорност заради глобата за БЕХ

Марк Жирардели е собственикът на Юлен АД Легендарният скиор се срещна с трима министри за развитието на ски зона "Банско"

Зам.-кметът Тодор Чобанов: Рекламират София със сайт на китайски език

Извършителят на грабежи в Сливен бе задържан под стража

Откриха новия граничен пункт с Румъния – Крушари-Добромир (СНИМКИ) Граничният контрол се осъществява на едно спиране

Дрехите втора употреба са отпадъци, гледат ги под лупа

Повишават заплатите на общинските служители в социалната сфера

Песков: Обединение между Русия и Беларус не е на дневен ред

Официално: „Локо“ (София) си върна Додич

МВР закопча двойка телефонни измамници, взели 13 100 лева от баба

Военноисторическият музей връчва копие на 100-годишно знаме на своя дарителка

В присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева директорът на Националния военноисторически музей (НВИМ) ще връчи специално изработено копие на Енидже-Вардарското знаме на Анка Хекимова-Колакова, дарила оригинала на светинята.

Събитието ще се състои в рамките на среща на специалисти от НВИМ, ректори и преподаватели от висши учебни заведения, директори на български училища и учители по история. Срещата е на 6 февруари (петък) от 12.00 ч. в сградата на музея.

В края на 2014 г. една от безценните национални реликви – знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание (1903) в Енидже Вардар, зае своето достойно място в милионния фонд на НВИМ. Още в началото на настоящата година музеят изпълни обещанието си да изработи две копия на реликвата – едното за предоставяне на Националната гвардейска част, за да участва във всички официални и възпоменателни събития, а другото за дарителката на оригинала.

Копието на знамето ще бъде тържествено връчено по време на инициираната от НВИМ среща-разговор на тема „Музейните образователни програми – практики и перспективи“, която има за цел да открие как сътрудничеството между музея и училищата може да бъде още по-ползотворно и занимателно за учениците. Очертавайки нови перспективи пред музейното допълващо обучение, ще се представят различни визии за развитието на образователни програми, използващи максимално ресурсите на музея.

НВИМ използва случая още веднъж да благодари на дарителката на знамето Анка Хекимова-Колакова, на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, както и на президента на Агенция „Фокус“ Красимир Узунов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.