На 22 август 2018 да почерпят

Кралев пожела пълна зала на гимнастичките

Български лекари спасиха мъж с имплантиране на аортна клапа през бедрото

Военен хеликоптер „Кугър” прекъсна електропровод край град Стамболийски

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Кремъл отрича твърденията на „Майкрософт“ за руски предизборни кибератаки в САЩ

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Военноисторическият музей връчва копие на 100-годишно знаме на своя дарителка

В присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева директорът на Националния военноисторически музей (НВИМ) ще връчи специално изработено копие на Енидже-Вардарското знаме на Анка Хекимова-Колакова, дарила оригинала на светинята.

Събитието ще се състои в рамките на среща на специалисти от НВИМ, ректори и преподаватели от висши учебни заведения, директори на български училища и учители по история. Срещата е на 6 февруари (петък) от 12.00 ч. в сградата на музея.

В края на 2014 г. една от безценните национални реликви – знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание (1903) в Енидже Вардар, зае своето достойно място в милионния фонд на НВИМ. Още в началото на настоящата година музеят изпълни обещанието си да изработи две копия на реликвата – едното за предоставяне на Националната гвардейска част, за да участва във всички официални и възпоменателни събития, а другото за дарителката на оригинала.

Копието на знамето ще бъде тържествено връчено по време на инициираната от НВИМ среща-разговор на тема „Музейните образователни програми – практики и перспективи“, която има за цел да открие как сътрудничеството между музея и училищата може да бъде още по-ползотворно и занимателно за учениците. Очертавайки нови перспективи пред музейното допълващо обучение, ще се представят различни визии за развитието на образователни програми, използващи максимално ресурсите на музея.

НВИМ използва случая още веднъж да благодари на дарителката на знамето Анка Хекимова-Колакова, на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, както и на президента на Агенция „Фокус“ Красимир Узунов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.