Първанов: България има нужда от Южен поток, както Европа - от Северен поток

България има нужда от "Южен поток", така както Европа има нужда от "Северен поток". Това каза на пресконференция лидерът на АБВ Георги Първанов, съобщи "Фокус".

"Внимателно проследих и анализирах за себе си програмното слово на Бойко Борисов. Имам много възражения и даже попитах защо опозицията го проспа. Моето впечатление за тезата на премиера Бойко Борисов е, че не търси еманципация, а закрила от някой друг да ни реши проблемите - САЩ да спре Турция, Европа да се разбере с Русия. Аз съм "за" това тези фактори да подпомагат нашите усилия, но няма да ни решат проблемите", обясни Първанов. Той посочи, че си дава сметка, че ставаме заложник в това противопоставяне между Изтока и Запада.

"Ако министър-председателят и правителството искрено са заинтересовани от това да станат тези проекти, няма да има "Южен поток", но новият поток може да мине по трасето на "Набуко". За да стане това, трябва ние да вдигнем телефона и да говорим с Москва и Анкара. Да, трябва да има натиск в Брюксел, за да може те да не пречат", каза още Георги Първанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес