Няма птичи грип в Старозагорска област

Засега в Старозагорска област няма регистриран случай на птичи грип. Това стана ясно след заседание на Областната епизоотична комисия, проведено от областния управител инж. Георги Ранов. Това съобщиха от областната управа в Стара Загора, предаде БГНЕС.

Свикването на заседанието се наложи заради доказаните два случая на птичи грип в Бургаска област и факта, че съседната й Старозагорска област е миграционно свързана с нея. Язовир "Овчарица" с топлите си води е едно от местата, които привличат водоплаващите птици.

На заседанието на комисията присъстваха директорът на Областната дирекция по храните д-р Дамян Миков, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, представители на ОД МВР, на РИОСВ, на общините от областта, на РИОСВ, на "Зелени Балкани" и на други институции.

На заседанието бяха приети единодушно превантивни мерки срещу разпространението на инфлуенца в Старозагорска област. Сред тях са забрана за пускане на домашни птици извън дворовете, забрана на лова на пернати и на риболова в открити басейни, като езера и язовири, забрана на изложби и пазари на диви животни и др.

Със своя заповед областният управител инж. Ранов определи мерките, които трябва да вземат кметовете и кметските наместници по места, за да се предотврати птичият грип в областта. Със заповед на инж. Ранов ще бъдат сформирани и общински комисии по места, които ще следят за спазването на мерките, предприети от Областната комисия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини