Правителството ще изплати 50 хил. евро на близките на Чората

Правителството най-накрая ще изпълни решението на Европейския съд по правата на човека за смъртта (ЕСПЧ) на Ангел Димитров-Чората и ще изплати на близките му 50 000 евро обезщетение. Освен това те ще получат и близо 27 000 лева за направените съдебни разходи, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Осъдителното решение дойде още през лятото на миналата година и бе заради нарушено право на живот и нарушаване на забраната за нечовешко и унизително отношение. Чората почина по време на полицейска операция на 10 ноември 2005 година.

Близките му бяха убедени, че той е бил пребит до смърт от полицейски служители. През юни 2011 г. полицаите бяха оправдани от ВКС, който прие, че Димитров е починал в резултат на асфикция.

Според Европейския съд обаче е безспорно, че Димитров е починал, докато е бил изцяло под контрола на петимата полицаи – участници в операцията срещу него. ЕСПЧ заключава, че нараняванията на Димитров са били причинени в резултат на сила, която не е била необходима за неговото задържане. Съдът в Страсбург намира за неефективно по редица причини и вътрешното разследване на МВР по случая.

Всички решения на Министерски съвет вижте ТУК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини