ДКЕВР не може да прецени дали да вземе лицензиите на енергото

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не може да прецени дали трябва да отнеме лицензите на трите снабдителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про" заради нарушения.

Това стана ясно на заседание на парламентарната комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР вчера.

„Трябваше отдавна да проучите опита на други държави при отнемането на лицензи, губим достатъчно много време и сега не можем за толкова кратък срок да променим Закона за енергетиката, така че да улесним отнемането им", каза депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

ДКЕВР беше разкритикувана и от председателя на „Патриотичен фронт" Валери Симеонов. „ДКЕВР не отговаря на очакванията на обществото и по никакъв начин не защитавате неговия интерес. Не смятам, че отнемането на лицензите трябва да е самоцел, но не може за една година да не кажете дали трябва да бъде отнет или не лицензът", каза Симеонов.

Процедурата по отнемане на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про" започна през март м.г., след като трите дружества отказаха да изплатят 347,6 млн. лв. на НЕК с мотив, че тя им дължи повече пари. Заради това те бяха глобени с по 1 млн. лв., но санкциите се обжалват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес