Вършец спасява парка си с SMS-и

Общинската управа на Вършец организира SMS кампания за набиране на средства за възстановяване на градския парк, който бе пометен от ураган.

Зелената зона на курортния град, известна като "Слънчевата градина", е втора по големина в България след Борисовата градина и преди дни бе обявена за едно от новите 50 туристически забележителности в страната ни.

Страховитият вятър, който връхлетя в нощта срещу 31 януари балканския район, отнесе покриви, скъса далекопроводи и повали огромни дървета. Само в "Слънчевата градина" ураганът е прекършил и изкоренил над 200 ствола, повечето от тях садени преди близо век.

"Всеки с повече или по-малко труд ще оправи къщата си, но голямата ни болка е за парка ни. Той е гордостта ни - в него сме отрасли ние и децата ни. Градината е притегателно място и за туристите. Дори да засадим нови дървета, десетилетия ще минат докато добие същия вид", споделят местни жители.

"Слънчевата градина" е създадена през 1934 г. от бащата на курортното дело във Вършец д-р Дамян Иванов. Алеите са във форма на слънчеви лъчи и покрити със специална настилка, която отразява слънчевата светлина. "Ще призовем за помощ и бизнеса, и местните хора, и държавата. Паркът ни е общонационално богатство и трябва да го възстановим!", заявяват от курортната община.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони