11% ръст на болните от рак за година

Трайна тенденция за увеличаване на пациентите отчетоха лекарите от варненската онкоболница на вчерашния Световен ден за борба с рака. Болницата обслужва и населението на Добричка област.

От 2 години новорегистрираните се увеличават средно с 11% годишно заради недостатъчните профилактични програми, липсата на здравна култура, както и заради подобрената диагностика, заяви шефът на болницата проф. Георги Кобаков.
Миналата година през стационара са преминали 12 351 души - с 386 повече от предходната 2013 г. За 2 г. броят на операциите се е увеличил с около 400, като през миналата са били направени 1951, 20% от които изключително сложни.

Данните сочат, че най-много се увеличават страдащите от четири вида рак - на кожата, белия дроб, гърдата и простатата. В повечето случаи страдащите от тях често разбират това, когато болестта вече е напреднала и лечението е трудно. Причините са, че в ранна фаза почти няма симптоми или те погрешно се приписват като прояви на други заболявания.

Въпреки че профилактичните програми за рак на гърдата обхващат жените над 50 г., в онкоболницата ежедневно правят скринингови прегледи, защото болестта засяга и жените между 30 и 35 г. Лекарите апелираха пациентите да загърбят страха и при най-лекото съмнение да търсят специализирана помощ. За пример те дадоха резултатите от извършените миналата година 1544 профилактични мамографски и АГ прегледи. При тях били открити 11 жени с рак на маточната шийка и 89 - с напълно лечими предракови състояния. До края на т.г. с 2,9 млн. лв. от държавата и 1,5 млн. лв. от общината болницата ще се сдобие с линеен ускорител. Други три се очаква да заработят в УМБАЛ “Св. Марина”. Така най-сетне населението на Североизточна България ще бъде обезпечено с модерно лъчелечение, коментира проф. Кобаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони