Даваме 50 000 евро за смъртта на Чората (обзор)

Обезщетение от 50 000 евро ще плати правителството на роднините на заподозрения в наркотрафик и сводничество Ангел Димитров-Чората, който издъхна при полицейска акция през 2005 г. Компенсацията е присъдена от съда в Страсбург още през юли м.г., а в сряда от Министерския съвет (МС) съобщиха, че ще бъде изплатена.

Близките ще получат и близо 18 000 лв. и 5000 евро за разходите, направени по съдилищата.

България е осъдена от Съда по правата на човека (ЕСПЧ) за нарушено право на живот и за нечовешко и унизително отношение.

На съд за смъртта на Чората у нас бяха пратени петимата антимафиоти, които са го задържали. По това време вътрешен министър бе Румен Петков. След като първоначално униформените бяха осъдени, Върховният касационен съд ги оправда. Мотивите - Чората е издъхнал от заболяване, а не от побой.

ЕСПЧ посочва, че арестантът е починал, докато е бил изцяло под контрола на полицаите. А отговорността на държавата не се ограничава само до случаи, в които използваната от униформени сила води до смърт, а и когато не са взети мерки да се избегне такъв изход.

От МС съобщиха, че ще бъдат платени и обезщетенията по още две осъдителни за България присъди. По първата две българки ще получат 5000 евро за забавено възстановяване на собственост върху одържавени селскостопански земи. По втората ще бъдат платени 1500 евро на двама мъже, задържани за кражби без да бъдат уведомени за причините за ареста си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини