Митов: Ще проучим въпроса с мобилизацията на етническите българи в Украйна

България ще проучи въпроса за мобилизацията на етническите българи в Украйна, увери външният ни министър Даниел Митов.

"Първо трябва да проверим дали съществува такъв проблем, дали има непропорционална мобилизация по отношение на етническите малцинства", заяви министърът днес преди началото на среща, на която бе представено поредното издание на "Външнополитически бележник" на Европейски съвет за външна политика (всъщност равносметка за 2014 г.)

"Знае се, че в Украйна има не само етнически българи. Сверяваме информацията, за да получим реалната картина. Това от една страна. От друга страна, разбира се, трябва да видим по какъв начин да реагираме на хората, които искат да не бъдат излагани на опасност и които са с български етнически произход", добави министърът.

На въпроса дали българската държава е готова да окаже хуманитарна помощ на етническите българи в Донбас, министърът отвърна:

"В момента правим оценка на място. Ясно ни е какво се случва, ако трябва тази помощ, ще я изпращаме на хората в Украйна, които се чувстват българи и които са с български произход. Българската държава не може да стои безучастна в случая".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини