Свлачище заплашва да срути блок в Кърджали

Активизирало се при пороищата свлачище застрашава от срутване жилищен блок в Кърджали, предаде БГНЕС в Кърджали.

Отцепилата се и свлечена земна маса е по протежение на 150 метра около блока в квартал "Веселчане" и е възможно да засегне и съседния блок. Това заяви днес следобед кметът Хасан Азис след продължаващите 3 дни огледи на пораженията в града и околните села.

Земята се е свлякла вече на 60-70 сантиметра, свлачищният процес продължава, в блока има 16 семейства. Очаква се становището на геолозите, от което зависи дали ще се наложи евакуация на хората. Ситуацията е изключително опасна, свлачището е под постоянно наблюдение, коментира кметът.

Подобни проблеми има на още 4 места в общината. В село Сипей от пропадане са застрашени 5 къщи, семействата са евакуирани в местната джамия. Има опасност свлачище да отнесе пътя за една от махалите в село Глухар, заплашен от свличане е и пътят между селата Конево и Бяла поляна. Силно напукани жилищни сгради има в селата Чифлик, Повет, Крайно село и Царевец, където са установени и най-сериозните срутища. Много са отнесените от проливните дъждове пътища, но незабавно трябва да се почистят коритата на 9 дерета, непосредствено до които има къщи.

По първоначална оценка щетите възлизат на близо 8 млн.лева, но като се прибавят и пораженията от летните порои през 2014 г., сумата може да достигне и 20 млн.лева, посочи кметът. До 26 март е срокът за кандидатстване пред европейския фонд "Солидарност" за финансиране за възстановяване на щетите. Средства в размер на 530 000 лева от този фонд вече са предоставени на Кърджали, с тях ще се извърши корекцията на деретата в градския квартал "Байкал" и в селата Мост и Чифлик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони