Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Робот дои 130 крави три пъти на ден

Робот, който дои 130 крави едновременно три пъти на ден, е една от световните новости, които ще бъдат демонстрирани на международната селскостопанска изложба “Агра 2015” от 4 до 8 март в Международния панаир в Пловдив. Роботът е най-новият продукт на старозагорска фирма, а агроспециалистите го определят като най-високопроизводителния. Автоматичната система има софтуер, осигуряващ комфортно, здравословно и безстресово отглеждане на животни, твърдят производителите.

В момента около 50% от българското сурово краве мляко не отговаря на стандартите на ЕС, защото изобилства от бактерии и суматични клетки. Нормата на Брюксел е до 100 000, а в нашето мляко бактериите стигат – 1 млн. Причината е, че земеделците не разполагат с техника за доене на повече животни и хладилни съоръжения за съхранението му. Роботът може да позволи изграждането на общи доилни зали, чрез които млякото на цяло село да се добива в стерилна среда и да се съхранява след това в общи хладилни помещения. Подобни инвестиции могат да се субсидират и по бъдещата Програма за развитие на селските райони.

По последни данни на министерството на земеделието и храните в страната се произвеждат 1 075 000 т мляко. Едва 507 000 т обаче са от ферми, покриващи хигиенните норми на ЕС. Млякото идва от общо 80 000 обора, които в момента се отглеждат 200 000 животни.

В “Агра 2015” ще участват водещи фирми в сектора от повече от 20 държави, като много от експонатите им ще оспорват наградите в конкурса за иновации. Сред тях са новите за българския пазар италиански трактори “Антонио Караро” за обработване на лозя, пасища, оранжерии, овощни и зеленчукови градини.

За първа година “Агра” ще съвпадне по време с “Винария”, като там новост от световен мащаб е апаратът за дозиране на стабилизиращи енологични продукти преди бутилирането на виното “ЕVO 2000” пак на италианска компания. Той е част от експозицията на “Адиг”, представител на водещи западноевропейски фирми у нас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.