Депутати се скараха в ефир за смяната на имената

Скандал с размяна на взаимни обвинения избухна в студиото на Нова телевизия между Методи Андреев и Янко Янков. Двамата спориха за внесения вчера документ в Народното събрание за премахване на българските имена на преименуваните български турци преди 30 години и за възродителния процес от 80-те години на миналия век.

Законопроектът, който ДПС предложи е съвсем ясен. По повод на молби на наши симпатизанти, на които им искат българските имена при вадене на справка в някои общини предлагаме това да не се прави. Каза Янко Янков, депутат от ДПС.

„ДПС няма моралното и политическото право да внася подобен документ. Ако искаха това да се случи, трябваше да го предложат веднага след създаването си в началото на 90-те години на миналия век или когато са били в управлението”, каза Методи Андреев.

Той посочи, че политическият смисъл на предложението е да се скрие тайната асимилация на ромите, които сега стават гласоподаватели на ДПС. Според Андреев, Янко Янков няма право да защитава такава позиция, тъй като и той е нещатен агент на ДС.

Методи Андреев съобщи, че Ахмед Доган, почетният председател на ДПС е получил от ДС 9300 лева от 1982 година до 1986 година за различни свои нужди, включително и за подвързване на дисертацията си.

Депутатът от ДПС отговори, че е подполковник от запаса на Военното контраразузнаване и никога не е имал отношение към възродителния процес и поиска да бъдат оставени избирателите на спокойствие да решават за кого да гласуват.

Андреев определи ДПС като „партия на българската олигархия” и поиска да бъдат изнесени фактите около Христо Бисеров. „Това е риторика на злоба и агресия, която е недопустима в днешно време. Лошото е, че това се среща напоследък с всички законопроекти”, каза Янков.

Според него, няма нито един пример, че ДПС е нарушило националния интерес в своята работа в парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика