Гърция може да остане без пари още през март

Докато кредиторите на Гърция се отхвърлят искането на страната за преструктуриране на дълга й, отказът на премиера Алексис Ципрас да приеме следващи спасителни заеми може да доведе изчерпването на средствата в гръцката хазна още през следващия месец, съобщава Bloomberg, позовавайки се на двама източници, запознати с финансовата ситуация на страната.

Ако не бъде повишен таванът от 15 млрд. евро за емитирането на краткосрочни облигации, уставен от международните кредитори на Гърция, правителството може да остане без пари на 25 февруари, според единия от източниците, който предпочете да остане анонимен, тъй като данните са конфиденциални. Преди три седмици чиновниците в международните институции смятаха, че Гърция ще успее да удържи до средата на годината.

Докато гърците теглят парите си от банките и бавят плащането на данъци, Ципрас ще може да оцелее само още няколко седмици, като посегне на фондовете за социално осигуряване и забави изплащането на дълга, каза източникът. До края на март той може да се сблъска с екзистенциалния избор да приеме спасителна програма с условия, които многократно е отхвърлял, или да напусне еврозоната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят