Местан: Защо се отказваме от най-българската дума – просвета?

Имаме истинска драма с названието – защо се отказваме от най-българската дума просвета. Нямам идея. Това запита лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна при обсъждането на Законопроекта за народната просвета на БСП и този за предучилищното и училищното образование, внесен от ГЕРБ.

„Като традиция България е приела, че знанието е синоним на светлината. Да се замислим, това е привилегия за България, част от националната идентичност. Други народи нямат такава дума, с която да именуват своята образователна система”, заяви Местан във връзка с названието на законопроекта на ГЕРБ – Законопроект за предучилищното и училищното образование.

Като друг проблем Местан посочи, че законопроектът е внесен от отделни народни представители. „Подобни устройствени закони е добре да се внасят от изпълнителната власт”, коментира той. Според Местан положителен факт е, че ГЕРБ внасят законопроекта в началото на мандата, а не в края. „Въпреки че в законопроекта има цял раздел за предмет на закона, втори за принципи, на мен все още ми се губят глобалните цели на законопроекта. Би трябвало основната цел да бъде функционално грамотни граждани на европейска България, защото без грамотност, няма интегрирано общество. Без интегрирано общество, няма да има развито общество. Това е проблемът с ранното отпадане от училище"каза още лидерът на ДПС Лютви Местан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини