Бивш кандидат-кмет осъден за наркотрафик

Бившият кандидат-кмет на Шумен Деян Касабов (50 г.) беше осъден на 6 г. затвор при първоначален строг режим за наркотрафик. Русенският окръжен съд го призна за виновен, че на 19 април т.г. се опитал да пренесе 1197,5 г екстази за 47 900 лв. през Дунав мост. Той трябва да плати и 60 000 лв. глоба.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Великотърновския апелативен съд. Прокурорът по делото настояваше за 16 г. затвор и 210 000 лв. глоба. Тримата адвокати на Касабов искаха съдът да го оправдае изцяло. Заради влошеното му здраве клиентът им е на свобода под парична гаранция от 5000 лв.

Бившият бизнесмен и издател на вестниците "Шуменски вести" и "Търговищки вести" отишъл в Холандия да си купи лек автомобил и отседнал в Ротердам при познати. Целта му била да се снабди с наркотици и да спечели пари, твърди прокуратурата. Освен колата той купил "по неустановен начин и от неустановен доставчик" екстази. След сигнал за наркотрафик Касабов бил арестуван на Дунав мост при съвместна акция на митницата, ДАНС и Гранична полиция.

Пакетът с оранжево-кафеникави хапчета бил открит при проверка на багажа му в шофираната от него кола "Киа Каренс". При полевия наркотест таблетките реагирали на метамфетамин. В предния джоб на раницата на Касабов било намерено найлоново пликче с 6 таблетки с различна форма и цвят. Синтетичната дрога най-вероятно била за лична употреба или мостра.

Деян Касабов отричал да знаел какво има в чантата, дадена му от непозната жена за сина й в Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право