ПРОФОН: Не сме се отказали от парите ни в КТБ, ще се борим да ни бъдат възстановени

Във връзка със зачестилия медиен и обществен интерес към дейността и управлението на ПРОФОН и най-вече поради тиражираните в публичното пространство неверни твърдения, Управителният съвет на ПРОФОН счита за уместно да внесе яснота по следните въпроси:

УС счита за категорично неприемливо отправянето на груби лични нападки и разпространението на спекулативни слухове по отношение на едно от най-авторитетните сдружения за колективно управление на права, което през последните години се утвърди като сериозен партньор в световната международна мрежа за колективно управление и заслужено получи статут на водещо сдружение в регистъра на Министерство на културата по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Медийните атаки срещу председателя и отделни членове на сдружението, както и въвеждането в умишлена заблуда на голяма част от музикалната общност в България относно целите, задачите и принципите, които движат дейността на ПРОФОН, водят само до едно – загуба на доверие, занижена жизнеспособност, демотивация сред съмишлениците на дружеството и неговата администрация и отстъпване от трудно постигнати позиции. Накратко казано, това означава влошена комуникация с ключови сектори, използващи музика, поощряване на некоректно поведение по отношение на ПРОФОН, все по-малко събрани, разпределени и изплатени пари към българските и чуждестранни правоносители. Ето защо, УС категорично застава зад своя председател, в защита на репутацията и интегритета на сдружението, изградени с дългогодишни усилия и с подкрепата на авторитетни национални и международни организации.

УС на ПРОФОН винаги е бил за диалога и за активна обратна връзка със своите членове, както и с цялата музикантска общност в България! Не е имало случай искане за среща, поставен въпрос, поискано становище да не са били своевременно удовлетворени. Категорични сме, обаче, че дискусията трябва да се води с аргументи и в рамките на демократичната процедура, както и при взаимно уважение на страните и в рамките на добрия тон. Ние сме готови да разговаряме с всеки, който има резонно питане и предложение за оптимизиране дейността на дружеството, в рамките на върховния орган – ОС на ПРОФОН, както и при всеки друг удобен случай по време на заседания на УС или др. цивилизовани формати на комуникация. В този смисъл се обръщаме към всички наши членове и особено към тези, които през годините усетиха по своите нарастнали доходи по-ефективната работа на дружеството и които ценят това, което правим за музикалната общност в България.

Колеги, не бъдете пасивни наблюдатели, когато стабилитета и името на Вашето дружество са целенасочено дискредитирани! Вземете отношение, подайте ни ръка, участвайте активно в ОС на дружеството, дайте възможност да се съсредоточим върху основната си дейност: да навлизаме в нови пазари на ползване на музиката, да лицензираме активно продуцентски и изпълнителски права, да събираме и разпределяме все повече средства!

Не можем да отминем с мълчание и най-злостните нападки в публичното пространство, свързани със съдбата на депозитите на ПРОФОН в КТБ. Проблемът с КТБ не е проблем само на УС на ПРОФОН – това е проблем на цялата държава, който рефлектира върху редица сектори на българската икономика и бизнес. ПРОФОН и неговите членове също очакват възможно най-отговорно разрешаване на казуса с КТБ от компетентните институции в държавата.

Парите на ПРОФОН, блокирани в КТБ, са непотърсени и неизплатени възнаграждения към стотици чуждестранни и български продуценти и изпълнители, поради естеството на процеса по колективно управление на права и необходимостта да съхраняваме разпределените средства за изплащане към правоносителите в рамките на 5 годишен давностен период след всяко приключило разпределние. Ние не сме се отказали от тези пари и ще се борим те да ни бъдат възстановени, защото така повелява справедливостта. В този смисъл проблемът на ПРОФОН не е проблем на едно юридическо лице, а проблем на хиляди музиканти и продуценти от страната и чужбина, които се оказаха ограбени, преди всичко поради бездействието на държавата и липсата на достатъчен институционален контрол върху банковата сфера.

За пореден път подчертаваме, че всички решения в ПРОФОН се взимат съгласно Устава, Правилника за разпределение и в рамките на ОС на дружеството, когато законът изисква да се произнесе най-високият управителен орган. Във връзка с казуса КТБ на 3 декември 2014 г. членовете на ПРОФОН проведоха Извънредно общо събрание, на което беше представен доклад на УС и изпълнителния директор на дружеството, както и правен и фактически анализ на ситуацията с КТБ АД от независими консултанти. Преди тази дата всички заинтересовани членове на ПРОФОН бяха поканени да се запознаят лично с документите и цялата налична информация по този случай. На същото общо събрание Управителният съвет на дружеството получи ясно заявена и категорична подкрепа от членовете на ПРОФОН за действията, предприети по време и след кризата с КТБ. Изразена бе и категоричната позиция на ОС, че в този труден момент дружеството се нуждае от сигурност и стабилност, както и от съхраняване авторитета и дееспособността на Управителния съвет.

Отново заявяваме, че ПРОФОН работи по високи стандарти на вътрешен и независим външен контрол и отчетност, като стриктно спазва специализираните данъчни и счетоводни закони и подзаконови нормативни уредби. Умишлено създаваното впечатление, че ръководството на дружеството или неговата администрация могат самоволно и в разрез със законите, основните ръководни документи на дружеството и решенията на управителните органи по Устав, да се разпореждат и да пренасочват събраните средства в една или друга посока граничи с клевета.

В духа на актуалната стилистика и ние задаваме въпроса #КОЙ? Кой има интерес от дестабилизацията на ПРОФОН и загубата на пазарни позиции? Кой ожесточено се стреми към властови постове в ръководството на дружеството с измамното усещане, че те ще му помогнат да реши свои творчески или финансови проблеми? Само времето ще даде отговор на този въпрос...

В името на подобрената комуникация с нашите членове и приятели, а и с тези, които ни критикуват, за пореден път заявяваме готовност за срещи и разговори, като обявяваме ден на „Отворени врати на ПРОФОН за правоносители“ - всеки втори петък от месеца от 12 до 16 ч.

УС на ПРОФОН

София, 5 февруари 2015 г.

ПРОФОН e творческо сдружение с нестопанска цел, което представлява и защитава права, сродни на авторското право – тези на продуцентите на звукозаписи и артистите-изпълнители. Организацията управлява най-големия музикален каталог у нас, като представлява 90 % от българския и световен музикален репертоар, включително и звукозаписите на трите мейджър музикални компании в световен мащаб (Universal Music Group, Sony Music Entertainment и Warner Music Group), наред с над 30 000 независими чуждестранни лейбъли, както и репертоара на над 180 от най-изявените български и 100 000 чуждестранни изпълнители, групи, музикални компании и продуцентски къщи. ПРОФОН е част от клуба на Световните организации за колективно управление на права в Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и има директни договори за взаимно представителство с лицензиращи организации от цял свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини