Разбиха група за данъчни измами, ощетила държавата с над 2 млн. лева

Служители на Държавна агенция „Национална сигурност” под ръководството на Специализираната прокуратура проведоха на 21 януари операция срещу организирана престъпна група, извършваща нарушения на данъчното законодателство в София, Ихтиман, Елин Пелин, Костинброд и Костенец. За срок от 24 часа са задържани двамата ръководители на престъпната група – български граждани, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

Действията са предприети по образувано досъдебно производство. При извършените претърсвания на 16 адреса – офиси и жилищни помещения, както и на автомобили, са иззети счетоводни документи с невярно съдържание, печати, електронни подписи и електронни носители на дружества от типа „липсващ търговец" и мобилни телефони. На един от адресите е открит таен склад, в който са съхранявани счетоводни документи на дружества от типа „липсващ търговец", участващи в престъпната схема. Иззети са веществени доказателства.

Установено е, че организаторите на престъпната група, със съдействието на още пет лица, са изградили схема, при която чрез контролирани от тях множество фирми от типа „липсващ търговец”, регистрирани на социално слаби лица от региона на Лом и Видин, се отчитат фиктивни доставки на стоки и услуги към дружества с реална дейност, при което се приспада неправомерно дължимия от тях ДДС. Отчитаните фиктивни доставки касаят извършвани строително-монтажни работи, продажба на тежкотоварни камиони от държави-членки на ЕС, разнородна търговска дейност и услуги. Дейността по осчетоводяване на фиктивните сделки е организирана в офиси в София, Ихтиман и Елин Пелин.

Вследствие на незаконната дейност на престъпната група, за периода 2013-2014 г. са нанесени щети на държавния бюджет в размер на над 2 млн. лева.

Работата по случая продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини