Четирима влизат в затвора след телефонна измама за 76 000 лева

Прокуратурата търси виновните за поредния гаф с проверките на Летище София

Франция криминализира употребата на смартфони в училище

Vivacom ще продава Xiaomi на атрактивни цени през сайта си В следващите 4 дни смартфоните на бранда стават още по-атрактивни

Русия показа зъби: Отлага се посещението на Лавров в Гърция, екстрадират гръцки дипломати

ВМРО ще отбележи 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Внимание! Сахарска жега удря Гърция през уикенда, над 40 градуса ще скочи живакът

ЕК подкрепи действията на българските власти срещу чумата

Путин: Русия е отворена за диалог с всички страни

Испания оттегли международната заповед за арест на Пучдемон

Умряла овца вдигна ветеринари в Шуменско

МВнР с препоръки към българите в Япония заради рекордните жеги

Решават проблема със 100-милионен дълг на „Топлофикация София“ Вземания на дружеството ще постъпват директно в “Булгаргаз”

Екатерина Захариева: Честит професионален празник на българските дипломати

Брюксел към държавите от ЕС: Гответе се за провал на преговорите по Брекзит

Предвиждат в закон фондът за гарантиране на влоговете да спасява банки

В новия Закон за гарантиране на влоговете в банките е предвидена възможност Фондът за гарантиране на депозитите да предоставя на финансовите институции средства, с които да се предотвратява фалитът им. Това заяви Цветана Михайлова от Министерство на финансите, която представи на бюджетната комисия новите текстове, съобщи БГНЕС.

„Тази възможност е в пряка връзка и с бъдещата уредба за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, която ще внесем в следващите месеци”, обясни тя.

По думите й фондът ще може да се намесва на много по-ранен етап, за да се избегнат по-сериозни усложнения – и бъдещо изплащане на по-големи суми.

„Тази възможност е допълнителна, ще се прилага по изключение и само доколкото бъде взето решение и фондът отговаря на всички заложени в закона изисквания”, уточни тя. Подкрепата от държавата ще трябва да бъде нотифицирана пред ЕК.

Преди това без особени дебати бюджетната комисия прие на първо четене промени на Реформаторския блок в Закона за банковата несъстоятелност на първо четене. При гласуването на закона само трима се въздържаха.

Според промените ще се взимат по-малко еднолични решения от председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Една от промените е свързана с управлението на масата на несъстоятелността.

В мотивите се посочва, че одобряването на изготвения от синдика бюджет и на програмата са актове с по-принципно и дълготрайно значение и надхвърлят рутинното оперативно администриране и следва да се решават от колегиален орган.

Извънредните разходи могат да са рискови и е добре да се разрешават от управителния съвет на фонда, се посочва в промените, се казва в промените на закона.

Реформаторския блок предлага и одобряването на месечните бюджет да става от колегиалния орган, а не еднолично от председателя на фонда. В промените се предлага и един от участниците в УС на Фонда за гарантиране на влогове да се избира от Народното събрание с цел по-голяма публичност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.