На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Предвиждат в закон фондът за гарантиране на влоговете да спасява банки

В новия Закон за гарантиране на влоговете в банките е предвидена възможност Фондът за гарантиране на депозитите да предоставя на финансовите институции средства, с които да се предотвратява фалитът им. Това заяви Цветана Михайлова от Министерство на финансите, която представи на бюджетната комисия новите текстове, съобщи БГНЕС.

„Тази възможност е в пряка връзка и с бъдещата уредба за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, която ще внесем в следващите месеци”, обясни тя.

По думите й фондът ще може да се намесва на много по-ранен етап, за да се избегнат по-сериозни усложнения – и бъдещо изплащане на по-големи суми.

„Тази възможност е допълнителна, ще се прилага по изключение и само доколкото бъде взето решение и фондът отговаря на всички заложени в закона изисквания”, уточни тя. Подкрепата от държавата ще трябва да бъде нотифицирана пред ЕК.

Преди това без особени дебати бюджетната комисия прие на първо четене промени на Реформаторския блок в Закона за банковата несъстоятелност на първо четене. При гласуването на закона само трима се въздържаха.

Според промените ще се взимат по-малко еднолични решения от председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Една от промените е свързана с управлението на масата на несъстоятелността.

В мотивите се посочва, че одобряването на изготвения от синдика бюджет и на програмата са актове с по-принципно и дълготрайно значение и надхвърлят рутинното оперативно администриране и следва да се решават от колегиален орган.

Извънредните разходи могат да са рискови и е добре да се разрешават от управителния съвет на фонда, се посочва в промените, се казва в промените на закона.

Реформаторския блок предлага и одобряването на месечните бюджет да става от колегиалния орган, а не еднолично от председателя на фонда. В промените се предлага и един от участниците в УС на Фонда за гарантиране на влогове да се избира от Народното събрание с цел по-голяма публичност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.