НЗОК проверява случая с жената, починала заради скъпа аортна клапа

Принц Хари покани брат си принц Уилям за кум на сватбата

Съдът на ЕС: България е нарушила Директивата за птиците

КЕВР ще решава за продажбата на над 20% от енергийните дружества Това реши парламентът с промени в Закона за енергетиката

Запалянковци трошили автобус и псували полицаи

Румен Радев: Високо ценим споделения опит на Швейцария в системата на дуалното професионално образование

Започна пръскане срещу кърлежи в Търговище

Осъдиха мъж и жена, държали 3224 литра контрабанден алкохол за 27 686 лева

Единадесет партии ще могат да участват в предсрочните избори в Турция

Около 20 пострадали след изтичане на фенол в химически завод в Чехия

Румен Радев: Перспективата на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно без присъединяване към Еврозоната

Чистачка пострада при късо съединение

София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

Почерпен млад водач удари челно завиваща кола и потроши още две паркирани

Светлината озари зала „България”

Речните нива са над критичните стойности

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология утре ще вали дъжд, след обяд интензивен. Очакваното количество за денонощието ще е 30-40 л/кв.м.

Времето ще е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Хората трябва да са внимателни и да се информират подробно и често за метеорологичната обстановка. Трябва да се съобразяват с неизбежните рискове и да следват всички съвети на компетентните органи.

Утре в Западна България, след обяд в Централна България, а през нощта срещу събота и в Източна България ще вали дъжд. По-интензивни ще са валежите в следобедните часове в Рило-Родопската област. Количествата ще са от 20 до 40 л/кв.м. В Северозападна България валежите ще са от сняг, като през нощта срещу събота в по-голямата част на Северна България и високите западни полета също ще вали сняг. Количествата ще са между 10-20 л/кв.м.
В събота сняг ще вали главно в Северна България, но и там от запад валежите ще спират. Прогнозираните валежи ще са с количества от около 1-2 л/кв.м в северозападните райони до 5-10 л/кв.м в североизточните. В неделя само на отделни места ще има слаби превалявания с количества до 1-2 л/кв.м.
През последното денонощие нивата на наблюдаваните реки в страната се понижиха. Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води, като при измервателен пункт на р. Врана при с. Кочово все още е на прага за внимание.
Днес на база на метеорологичната прогноза, се очаква тенденцията за понижение на речните нива да се запази. В резултат на очаквано снеготопене ще се повишат нивата на реките Струма и Места в долните и средни течения.
От утре е възможно отново да започне повишение на водните нива в реките, като по-значими ще са в:
Дунавски басейн
– р. Нишава;
– р. Габерска;
– р. Ерма;
– р. Цибрица;
– р. Огоста;
– р. Искър – горното течение;
– р. Вит – горното течение;
– р. Осъм – горното течение;
– р. Росица – горното течение;

Черноморски басейн
– р. Луда Камчия – горното течение;
– р. Средецка – горното течение;
– р. Факийска – горното течение;

Източнобеломорски басейн
– р. Марица – горното течение и притоците й (р. Ибър, р. Стара Костенецка, р. Крива, р. Явеница, р. Чепинска- долното течение, р. Тополница, р. Луда Яна), р. Стряма, р. Въча – горно течение;
– р. Тунджа – горното течение – водосборите над яз. Копринка ( р. Тъжа, р. Едровица, р. Акдере, р. Лешница, р. Саплама, р. Тюрийска, р. Гюрля), р. Мочурица;
– р. Арда – горното течение (р. Бориковска, р. Черешовска, р. Есенишка, р. Текирска, р. Елховска, р. Маданска, р. Черна, р. Малка Арда, р. Давидковкса), р. Върбица (горното течение на р. Върбица, р. Узундере, р. Дерменчай), р. Чамдере, р. Кюшдере;
– р. Атеринска
– р. Бяла

Западнобеломорски басейн
– р. Струма – цялото поречие
– р. Места – цялото поречие
– р. Доспат – цялото поречие.

Критично остава нивото на р. Мочурица при Воденичане, р. Тунджа при Елхово.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.