Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Помилваха контрабандата на горива

Кабинетът помилва контрабандата на горива. След като асоциацията на зърнопроизводителите заплаши с протести, Министерството на финансите се отказа от плановете ведомствените бензиностанции да бъдат оборудвани с нивомери и да осигурят онлайн връзка с НАП.

Вместо това обектите, собственост на фермери и транспортни фирми, само ще се регистрират в приходната агенция. Те също така сами ще декларират колко горива реализират.

Това предвижда проект за промяна в наредбата на финансовото министерство за отчитането на продажбите с касови апарати от 2 февруари. В началото на януари друг проект за промяна в същия документ предвиждаше за тези обекти да се въведе същият режим като на търговските бензиностанции, което означава поставяне на нивомери и изграждане на онлайн връзка.

Вчера никой от финансовото министерство не пожела да поясни защо първият проект е бил оттеглен, въпреки изявлението на премиера Бойко Борисов от 20 януари на среща с бизнеса:

„Фермерите трябва да знаят, че няма да отстъпя за нивомерите. В страната има над 1200 такива бензиностанции, при които няма никаква отчетност, защото не са свързани с НАП. Сумата, която ще похарчат за един обект, е от порядъка на 5000 лева – това не е нещо, което може да ги спре.”

Заради изненадващото решение на управляващите Българската петролна и газова асоциация (БПГА) обяви вчера, че е готова да заведе съдебни дела пред български и европейски съдилища, ако държавата остави занижения контрол над ведомствените бензиностанции.

Оттам припомнят анализ на Министерството на финансите, огласен на 23 януари тази година, според който 1 228 340 хил. литра, или 30% от всички горива в страната не се декларират и загубите за хазната от невнесени акциз и ДДС са 1,1-1,2 млрд. лв. Изтъква се, че тези горива се реализират именно през ведомствени бензиностанции, които са около 30 000, защото само те са оставени без измервателни уреди и онлайн връзка с НАП.

Предприемачите от петролната асоциация са категорични, че новата наредба е “отстъпление от политиката за борба със сивия сектор”.

Вчера от финансовото министерство коментираха, че не се прави отстъпление, а контролът ще се осъществява по друг начин. На 2 февруари от същото ведомство твърдяха пред „Труд”, че новият проект не е отстъпление и не касае инсталирането на уреди, а само е допълнение към плановете, за да се състави регистър на ведомствените бензиностанции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.