Помилваха контрабандата на горива

Кабинетът помилва контрабандата на горива. След като асоциацията на зърнопроизводителите заплаши с протести, Министерството на финансите се отказа от плановете ведомствените бензиностанции да бъдат оборудвани с нивомери и да осигурят онлайн връзка с НАП.

Вместо това обектите, собственост на фермери и транспортни фирми, само ще се регистрират в приходната агенция. Те също така сами ще декларират колко горива реализират.

Това предвижда проект за промяна в наредбата на финансовото министерство за отчитането на продажбите с касови апарати от 2 февруари. В началото на януари друг проект за промяна в същия документ предвиждаше за тези обекти да се въведе същият режим като на търговските бензиностанции, което означава поставяне на нивомери и изграждане на онлайн връзка.

Вчера никой от финансовото министерство не пожела да поясни защо първият проект е бил оттеглен, въпреки изявлението на премиера Бойко Борисов от 20 януари на среща с бизнеса:

„Фермерите трябва да знаят, че няма да отстъпя за нивомерите. В страната има над 1200 такива бензиностанции, при които няма никаква отчетност, защото не са свързани с НАП. Сумата, която ще похарчат за един обект, е от порядъка на 5000 лева - това не е нещо, което може да ги спре.”

Заради изненадващото решение на управляващите Българската петролна и газова асоциация (БПГА) обяви вчера, че е готова да заведе съдебни дела пред български и европейски съдилища, ако държавата остави занижения контрол над ведомствените бензиностанции.

Оттам припомнят анализ на Министерството на финансите, огласен на 23 януари тази година, според който 1 228 340 хил. литра, или 30% от всички горива в страната не се декларират и загубите за хазната от невнесени акциз и ДДС са 1,1-1,2 млрд. лв. Изтъква се, че тези горива се реализират именно през ведомствени бензиностанции, които са около 30 000, защото само те са оставени без измервателни уреди и онлайн връзка с НАП.

Предприемачите от петролната асоциация са категорични, че новата наредба е “отстъпление от политиката за борба със сивия сектор”.

Вчера от финансовото министерство коментираха, че не се прави отстъпление, а контролът ще се осъществява по друг начин. На 2 февруари от същото ведомство твърдяха пред „Труд”, че новият проект не е отстъпление и не касае инсталирането на уреди, а само е допълнение към плановете, за да се състави регистър на ведомствените бензиностанции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес