Берлин поряза идеите на Атина за дълга

Напрегнати разговори, приключили без споразумение и без изгледи такова да бъде постигнато лесно - така може да се обобщи срещата в Берлин между финансовите министри на Германия и Гърция Волфганг Шойбле и Янис Варуфакис.

"Договорихме се да не се договаряме", описа Шойбле резултатите от срещата. "Дори това не се договорихме", допълни Варуфакис.

Германският министър увери, че уважава резултатите от изборите в Гърция, довели на власт СИРИЗА, но веднага посочи, че е "скептичен по някои от обявените (от новото правителство) мерки". След което поряза намеренията на Атина за намаляване на дълговете й. Шойбле, известен като "ястреб", настояващ за твърдо придържане към поетите към кредиторите ангажименти, подчерта, че отписване на част от гръцкия дълг "не е на масата". Това бе единствената допирна точка на двете страни - Варуфакис също посочи, че отписване на дългове не се обсъжда.

Шойбле бе категоричен, че преговорите за дълговете трябва да се водят с т.нар. Тройка (МВФ, ЕС и ЕЦБ) - нещо, което СИРИЗА иска да бъде прекратено и дори получи подкрепа по въпроса от шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер. Финансист №1 на Берлин продължи с критиките, като обвини гърците за техните проблеми. "Причината и решението на трудния път на Гърция е в ръцете на Гърция, а не на някой друг, особено на Германия", отсече Шойбле. Той не се трогна от похвалите на Варуфакис към културата на Германия и затапи колегата си с цитат от Гьоте: "Всеки трябва сам да помита пред вратата си".

Варуфакис каза, че сегашната програма по спасителния кредит трябва да бъде предоговорена, но увери, че ще направи всичко по силите си Гърция да избегне фалит. Тази задача става все по-трудна след решението на ЕЦБ от сряда да спре от 11 февруари да приема гръцки държавни облигации срещу заеми и така на практика врътна кранчето за финансиране на гръцките банки. В резултат акциите на атинската борса потънаха с над 9%, а лихвите по облигациите преминаха психологическата бариера от 10%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят